Krvarenje se može javiti u svakoj fazi trudnoće: Kad se trebate zabrinuti?

0
Radiosarajevo.ba
Krvarenje se može javiti u svakoj fazi trudnoće: Kad se trebate zabrinuti?

Ljekari procjenjuju da će 25 do 40 posto žena doživjeti neki oblik vaginalnog krvarenja tokom rane trudnoće.

Ono nije neuobičajeno, ali također nije ni normalno. Može ukazivati na mnoge stvari, ovisno o tome je li krvarenje malo ili obilno, koliko dugo traje, koje je boje i u kojem se trenutku trudnoće javlja.

Iako krvarenje tokom trudnoće nije nenormalno, sigurno je neočekivano - i uznemirujuće. Dobra vijest je da se točkasto ili lagano krvarenje u ranoj fazi trudnoće, koje nije poput menstruacijskog krvarenja, javlja kod gotovo jedne trećine svih budućih mama i često ne predstavlja prijetnju za mamu ili za dijete.

Na autoputu A1 gorio skupocjeni Jaguar

Uobičajeno je da mali postotak trudnica ima krvave fleke nakon odnosa, ali do krvarenja može doći i iz razloga koji nemaju veze s trudnoćom, poput infekcija. Velika većina točkastog krvarenja je bezopasna. Ali krvarenje, koliko god bilo malo, može ukazivati ​​na niz komplikacija, uključujući pobačaj i izvanmateričnu trudnoću te stoga nikada se ne smije zanemariti.

U nastavku teksta donosimo vam razne razloge zbog kojih možete krvariti tokom trudnoće, kada trebate nazvati svojeg ljekara i savjete za učinkovito komuniciranje simptoma svom ljekaru.

Deset stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi

Krvarenje u prvih 20 sedmica trudnoće

Ljekari procjenjuju da će 25 do 40 posto žena doživjeti neki oblik vaginalnog krvarenje tokom rane trudnoće. Prema Američkom udruženju za trudnice, postoji niz mogućih uzroka krvarenja u prvih 20 sedmica trudnoće, a oni uključuju:

Implantacijsko krvarenje: Usađivanje jajašca u sluznici maternice događa se otprilike do četvrte sedmice trudnoće. Oplođeno jaje pričvršćuje se tada na stijenku maternice. Ako primijetiš malu količinu krvarenja otprilike sedmicu do 10 dana nakon začeća, vjerovatno je uzrok implantacijsko krvarenje i ne moraš se brinuti.

Spolni odnos: Tokom drugog i trećeg tromjesečja, vaš cerviks postaje natečen zbog povećane opskrbe krvlju u tom području. Kao rezultat toga, seks može uzrokovati pojavu krvavih mrlja tokom trudnoće.

Ovo su faktori koji mogu onemogućiti ili otežati dojenje

Infekcije: Neke žene imaju krvarenje iz grlića maternice zbog infekcije, obično seksualno prenosive bolesti poput klamidije. U tom slučaju potrebna je ljekarska intervencija.

Interni pregled koji je obavila babica: Nije neuobičajeno da krvariš nakon Papa testa koji se u mnogim praksama provodi između šeste i dvanaeste sedmice trudnoće. Uočavanje pjega može se pojaviti u roku od 24 sata nakon posjete doktoru i obično nestaje u roku od jednog dana.

Ponekad krvarenje tokom prve polovine trudnoće može biti znak ozbiljnijeg stanja, poput:

Sedam neugodnih fizičkih promjena s kojima se susreću trudnice

Subhorionsko krvarenje - krvarenje oko placente. Iako je moguće nastaviti s normalnom trudnoćom nakon pojave ove vrste krvarenja, brza dijagnoza i liječenje su od vitalnog značaja. "Većina subkorijenskih krvarenja se rješava, ali to dovodi ženu u povećan rizik od drugih komplikacija, poput prijevremenog porođaja", kaže dr. Stephenson-Famy.

Biohemijska trudnoća - nastaje kada je jaje oplođeno, ali se nikad u potpunosti ne implantira u maternicu.

Pobačaj - spontani gubitak trudnoće u prvih 20 sedmica. Često je krvarenje koje se pojavi tokom pobačaja popraćeno i drugim simptomima, poput grčeva ili bolova u trbuhu.

Ektopična trudnoća - oplođeno jaje implantira se negdje drugdje, ne u maternicu. Najčešće u jajovod. Ektopična trudnoća ne može normalno napredovati i može biti opasna po život majke ako ostane nedijagnosticirana.

Molarna trudnoća - trudnoća koju karakterizira nenormalan rast posteljice i obično abnormalni plod.

Ovih šest namirnica djeca ne smiju jesti često

Krvarenje nakon 20. sedmica trudnoće

Iako se rizik od pobačaja (poznat kao mrtvorođenost nakon prvih 20 sedmica) uveliko smanjuje nakon prvog tromjesečja, a mnoge rane komplikacije više nisu faktor (poput ektopične i molarne trudnoće), krvarenje tokom druge polovice trudnoće bi trebalo shvatiti vrlo ozbiljno, pogotovo ako se događa duže vrijeme, kaže dr. Stephenson-Famy.

Uzroci krvarenja u drugoj polovici trudnoće uključuju:

Spolni odnos

Pregled vrata maternice - posebno u kasnom trećem tromjesečju

Odvajanje placente - posteljica se odvaja od stijenke maternice i može uzrokovati snažno vaginalno krvarenje i opasno je za život majke i bebe. Prema Američkoj akademiji porodičnih ljekara, odvajanje placente najčešći je uzrok ozbiljnih krvarenja tokom kasne trudnoće. Stanje je rijetko i javlja se samo u oko jedan posto svih trudnoća.

Preuranjeni porođaj - vaginalno krvarenje praćeno grčevima ili kontrakcijama, proljevom ili bolovima u leđima prije 37 sedmica mogli bi imati ozbiljne posljedice za dijete. Nakon 37 sedmica, ovi bi simptomi mogli biti normalni početak porođaja.

Ovih 10 stvari ćete obožavati kod novorođenčeta

Kada ozbiljno shvatiti krvarenje tokom trudnoće

Vaginalno krvarenje tokom trudnoće nije neuobičajeno, ali također nije ni normalno. Ono može ukazivati na mnoge stvari, ovisno o tome je li krvarenje malo ili obilno, koliko dugo traje, koje je boje i u kojem se trenutku trudnoće javlja.

Znakovi da je krvarenje posljedica ozbiljnih stanja kao što su pobačaj, problemi s posteljicom ili preuranjenim trudovima, uključuju obilno krvarenje (slično menstrualnom krvarenju), krvarenje s grčevima i / ili groznicom ili krvarenje i prolazak nekog tkiva.

Važna je i boja krvi. Krv koja je jarko crvena obično je zabrinjavajuća od krvi smeđe boje.

Beba i vrućine: Kako pomoći djetetu i spriječiti pregrijavanje?

Kada kontaktirati ljekara

Bez obzira na to kada se dogodi, odmah nazovi ljekara ili babicu kako bi bila sigurna, jer svako vaginalno krvarenje tokom trudnoće može biti simptom većeg problema. Budi spremna odgovoriti na detaljna pitanja o količini izgubljene krvi i opisu kako se osjećaš u cjelini. Također, možeš se naručiti za ultrazvuk da se vidi što se događa s fetusom. 

Nažalost, ako je krvarenje posljedica pobačaja, ništa se ne može učiniti. Ako je krvarenje znak preuranjenog porođaja, tvoj ljekar će poduzeti korake da ga spriječi, možda će preporučiti mirovanje ili neki lijek.

Ako je krvarenje nastalo zbog placenta previa stanja ili predležeće posteljice - stanja u kojem posteljica prekriva grlić maternice - ljekar će vjerovatno izbjeći obavljanje internog vaginalnog pregleda i vjeroVatno će VAM preporučiti da idete na carski rez, piše Miss7mama.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak