Ovo su faktori koji mogu onemogućiti ili otežati dojenje

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su faktori koji mogu onemogućiti ili otežati dojenje
Foto: Pexels / Dojenje bebe

Iako su prethodno upoznate sa svim prednostima dojenja, za neke majke ono ipak nije idealno, niti "ružičasto", kakvim se često prikazuje. Saznajte koji su najčešći uzroci nedostatka mlijeka i koji faktori kod majke, ali i djeteta, ponekad onemogućuju dojenje.

"Nemam mlijeka" je u statistici najčešće navedeni razlog prestanka dojenja od strane majki u periodu između šest i osam sedmica, zatim i s četiri mjeseca starosti djeteta. Nedostatak mlijeka nije neuobičajen problem i na njega je u većini slučajeva moguće utjecati već dobro poznatim savjetima, kao što su ispravan prihvat i često postavljanje djeteta na dojku, dojenje bez zadanog rasporeda i ograničavanja podoja, te ovisno o izvoru problema, dodatnim izdajanjem.

Ponekad i uz malo ohrabrenja, ovi savjeti su vrlo korisni i učinkoviti, ali za neke majke koje žele dojiti nisu dovoljni kako bi ostvarile uspjeh. One prilično teško ostvaruju povećanje količine mlijeka, bez pomoći i prethodnog uzimanja detaljne anamneze, te pažljivom obradom pojedinog slučaja.

Otkriven uzrok požara u Tučepima: Uhapšen stariji muškarac (65)

Otkriven uzrok požara u Tučepima: Uhapšen stariji muškarac (65)

Mnoge majke sa navedenim problemom pronašle su svoj put do uspjeha istraživanjem dodatnih mogućnosti i upornosti u svojoj namjeri, kako bi ostvarile isključivo dojenje od najmanje šest mjeseci i više, po preporukama struke. Studije nam pokazuju da pravovremena dodatna podrška dojilji od strane stručnjaka utječe na produženje vremena u kojem će dijete biti dojeno. 

Što utječe na nedostatak mlijeka?

Majka i dijete su neodvojiva cjelina. Poznavajući fiziologiju stvaranja mlijeka i njene zakonitosti "ponude i potražnje",  za uspjeh su neophodno važni oboje. Tako i faktori koji utječu na proizvodnju mlijeka mogu biti prisutni kod majke ili kod djeteta, a često postoje i zajednički čimbenici.

Sedam neugodnih fizičkih promjena s kojima se susreću trudnice

Sedam neugodnih fizičkih promjena s kojima se susreću trudnice

Čimbenici rizika kod majke

To su najčešće poteškoće kod dojenja, upale i oštećenja bradavica, loš prihvat djeteta na dojku, mastitis, ravne ili uvučene bradavice itd. Također i neusklađenost između veličine bradavica i veličine djetetovih usta, što može stvoriti probleme koji zahtijevaju privremene smjernice bez kojih vrlo brzo može doći do pada u proizvodnji mlijeka. Nepovoljan utjecaj čine i bolesti te određena stanja i navike majke:

- anemija

- bolesti štitne žlijezde

- policistični jajnici

- dijabetes ovisan o inzulinu

- nedovoljno razvijeno žljezdano tkivo dojke

- operativni zahvati (korekcija smanjivanja dojke)

- zaostala posteljica 

- pretilost

- carski rez 

- pušenje

- stres 

- nisko samopouzdanje i percepcija o količini mlijeka

- kontracepcijski lijekovi

- korištenje lijekova u trudnoći, tokom poroda i kasnije

Čimbenici rizika kod djeteta 

- prijevremeno rođeno dijete 

- problemi djeteta kod koordinacije sisanja/gutanja/disanja

- bolest djeteta

- kongenitalne malformacije kao što su rascjep usne ili rascjep nepca  

- ponašanje djeteta

- temperament djeteta

Zajednički problemi

Nastaju u slučajevima kada majka već raspolaže sa zadovoljavajućom količinom mlijeka ili ju je u potpunosti sposobna stvoriti, a u međuvremenu se nešto dogodi i omete ovaj fiziološki proces. Najčešći primjeri su odvajanje majke od djeteta, iznenadna hospitalizacija majke ili djeteta, hranjenje djeteta bočicom, rutinska nadohrana zamjenskim mlijekom itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije