U porodilištu rođeno sedam parova blizanaca u jednoj sedmici: "To stvarno ne viđamo često"

0
Radiosarajevo.ba
U porodilištu rođeno sedam parova blizanaca u jednoj sedmici: "To stvarno ne viđamo često"
Foto: Facebook / Blizanci

Dobiti blizance poseban je doživljaj, a poseban je čak i za porodilište. A jedna je bolnica u Ohiju imala priliku dočekati 7 parova blizanaca u niti sedmici dana.

S jednim novorođenčetom je uistinu pregršt posla. S blizancima je sve – dvostruko. Dvostruka je i sreća, ali i dvostruki su zadaci koji očekuju novopečene roditelje. A ni u porodilištu nije drugačije – dvostruka sreća, a i dvostruki zadaci i posao. A jedno je porodilište u Ohiju ovih dana iskusilo kako je to imati 7 parova blizanaca. Sedam!

Osoblje odjela za intenzivnu njegu novorođenčadi u bolnici u Ohiju 'ne časi ni časa', da se našalimo, jer je posla oko čak sedam parova blizanaca itekako puno. Naime, blizanci često trebaju posebnu njegu, jer se najčešće rode prije termina, a u ovom je porodilištu rođeno sedam parova blizanaca u razmaku od samo nekoliko dana.

Mešalić: Dokazali smo da je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH bio - neustavan

Mešalić: Dokazali smo da je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH bio - neustavan

U objavi na Facebooku bolnice Hillcrest klinike Cleveland u Mayfield Heightsu napisala je da je osoblje postporođajnog odjela bolnice bilo vrlo zaposleno zbog velikog broja rođenih blizanaca tokom prošlog tjedna.

"Osjećali smo dvostruku ljubav brinući se za 7 parova novorođenih blizanaca, u isto vrijeme", napisala je bolnica u objavi. "Neki su roditelji poželjeli dobrodošlicu svojim prvim bebama, dok su drugi poput Jasona i Kare proširili svoju sada već sedmeročlanu porodicu!"

We’ve been feeling double the love caring for 7 sets of newborn twins, at the same time, at our Hillcrest Hospital NICU...

Posted by Cleveland Clinic Children's on Tuesday, June 11, 2024

U postu su se našle i fotografije blizanaca, koje je uvijek tako slatko vidjeti, a mnogi su im poželjeli sreću i zdravlje i sve dobro što mogu poželjeti.

Bolničke medicinske sestre Karoline Ferencak i Halle Wedler našalile su se za lokalnu stanicu ABC-ja News 5 Cleveland da, iako su navikle brinuti o velikom broju beba odjednom, zbog 14 novorođenčadi koja su ove sedmice rođena u Mayfield Heightsu vide dvostruko.

"Kako ćemo ih sve srediti?" Ferencak je izjavila za list, opisujući reakciju nje i njenih kolegica medicinskih sestara na velik broj blizanaca. "Mi ćemo se to 'bum, bum, bum'. Imamo sjajan tim, imamo dobar plan, i svi su znali za plan, a mi smo jednostavno krenuli prema tome i sve smo ih podmirili."

Inače, samo jedan par blizanaca rođenih u prošloj sedmici bili su dječak i djevojčica — svi ostali parovi braće i sestara bili su oboje dječaci ili obje djevojčice. Iako je 14 blizanaca puno za bilo koju bolnicu, u bolnici Hillcrest su se svojedobno brinuli za devet parova blizanaca odjednom.

"Volimo reći: 'To nije dvostruki posao, nego dvostruka zabava.' Iskreno, bilo je posla s njima", rekla je medicinska sestra Jessica Cunningham. "Svake godine organiziramo ponovno okupljanje Odjela za naonatalogiju, pa bi bilo stvarno super da se sve te obitelji vrate samo da vide koliko su veliki", dodao je Cunningham. "Jer ovo je nešto što ne viđamo često."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije