Krempita - najbolji i najjednostavniji nedjeljni kolač
Prvo na što pomislite kada čujete riječ krempita vjerovatno jest onaj divni kremasti, a lagani okus i aroma mnogima najdražeg kolača. No, ne trebate ići do obližnje slastičarne kako biste uživali ovu nedjelju u tom slastici.
Danas vam donosimo recept s kojim ćete kroz pola sata uživati u krempiti, ili nekoliko njih...
Loading...
SASTOJCI:
1l mlijeka
1 maslac
6 kašika oštrog brašna
6 jaja
15 kašika šećera
2 pudinga od vanilije
1 do 2 vrhnja za šlag
2 kore za krempite
PRIPREMA:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka i od bjelanjaka istucite snijeg. Odvojite pola litre mlijeka te u njega dodajte žumanjke, šećer, brašno i puding pa sve dobro istucite pjenjačom ili izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu bez grudica. Drugu polovicu mlijeka stavite u lonac te u njega dodajte maslac. Zagrijte na vatri dok mlijeko gotovo ne zavrije, odnosno dok se maslac potpuno ne otopi te maknite s vatre. Prvu smjesu prelijte u drugu (u mlijeko s rastopljenim maslacom) te miješajte dok se sve ne poveže i zgusne. Na kraju, u lonac dodajte i istučene bjelanjke te mikserom na najslabijoj brzini sve dobro istucite dok se smjesa ne poveže.
Prvu koru stavite u duboki pleh te je prelijte dobivenom smjesu i izravnajte smjesu. Istucite šlag i ravnomjerno ga rasporedite po smjesi te prekrijte drugom korom. A ako ste posebno kreativno raspoloženi predlažemo da inspiraciju za serviranje nađete u Instagram fotografijama te ih poslužite s voćnim dodacima, sirupima, složenu na sprat ili kao dekonstrukciju u čaši.
Loading...
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.