Krempita kraljica svih deserta: Otkrijte kako se pravi najkremastiji fil uz savršeno hrskavu koricu
Krempita je jedan od kolača koji s radošću jedu svi članovi porodice.
Ukoliko nemate isproban recept za ovaj kremasti slatkiš, a volite krempitu, napravite verziju koja je bolja od poslastičarske, a datira još iz 1946. godine.
Sastojci:
- 14 žumanaca
- 200 g šećera
- 2 l mlijeka
- 40 g želatina
- 3 kesice vanilin šećera
- 400 g praha za šlag
- 500 g lisnatog tijesta
Priprema:
Lisnato tijesto istanjiti u dvije kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 cm), u koji će se stavljati pripremljen krem. Gornja kora mora da se isiječe i čuva van frižidera do služenja, inače neće biti krckava, već "žilava".
Bosna je bosanska, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne!
Za krem pomiješati žumanaca, šećer, litar mlijeka, vanilin šećer i želatin, pa mutiti žicom, kuhajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smjesa ne prekuha, inače će biti zrnasta.
Dok se skuhani krem hladi, umutiti prah za šlag sa preostalim mlijekom. Pomiješati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru.
Ostaviti da se dobro ohladi i stegne. Odozgo nožem podijeliti kolač na parčiće, i služiti sa isječenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Prije služenja posuti šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.