Koliko praška za pecivo treba dodati u tijesto kako bi ispalo odlično?
Kada pravimo neko jelo veoma je važnu obratiti pažnju na jednu stvar, a to je da nam tijesto bude kvalitetno i ukusno.
Prašak za pecivo omogućuje brzo i lako dizanje bilo kojeg tijesta i često se koristi u pripremi hljeba, peciva i kolača. Tijestu daje labavost i volumen. Ako ga nemate kod kuće, kao zamjenu možete koristiti sodu bikarbonu.
Međutim, važno je dodati pravu količinu, jer premalo ili previše praška za pecivo može uzrokovati da tijesto splasne ili da se uopšte ne digne.
Evo kada počinje primjena novih pravila pri ulasku u EU i šta to znači za građane BiH
Ako dodate previše praška za pecivo, osim što će tijesto splasnuti, može ispasti i gorko.
Na kilogram brašna obično se koristi 40 do 50 g praška za pecivo (ili 15 g sode bikarbone), to znači da na oko 150 g brašna ide jedna kaščica praška za pecivo. Ako koristite više brašna, dodajte prašak za pecivo prema tome., piše skuhaj.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.