Koja je prava hrana za stare mačke? Postoji nekoliko načina i metoda

0
Radisarajevo.ba
Koja je prava hrana za stare mačke? Postoji nekoliko načina i metoda

Mačke starije od sedam godina smatraju se starijima (eng. senior). Međutim, one u dobi između sedam i 11 godina imaju smanjene potrebe za kalorijama kako razina aktivnosti pada, a rizici od pretilosti veći su u ovoj dobnoj skupini.

Nakon otprilike 11 – 12 godina većina mačaka, za razliku od drugih vrsta, zahtijeva više kalorija i ima veće metaboličke zahtjeve. To je rezultat manje učinkovite probave i ukupnog gubitka mišićne mase.

Međutim, mnoge mačke jedu sve manje kako stare pa treba odabrati hranu koju će mačke jesti kako bi maksimalno povećale unos energije.

Jelena Rozga otkrila da ponovo ljubi: "Nisam više solo igračica"

Gerijatrijske mačke (eng. geriatric) su one s temeljnim medicinskim stanjima i zdravstvenim problemima; manje je riječ o njihovoj stvarnoj kronološkoj dobi, a više o njihovoj biološkoj dobi.

Mnogi ljudi koriste senior i geriatric kao sinonime ili mačke starije od 11 nazivaju gerijatrijskim, a one 7–11 godina starijima, iako su različite. Ovaj se članak ne odnosi na hranu za gerijatrijske mačke, već na hranu za starije mačke, bez obzira na zdravstveno stanje.

Ovih 6 pasmina trebate izbjegavati ako ne podnosite dlaku ili ne želite stalno čistiti dom

Održavanje idealnog tjelesnog stanja

Za starije mačke bez zdravstvenih problema održavanje idealne tjelesne težine i mišićne mase uključuje:

  • više razine proteina – za očuvanje nemasne tjelesne mase korištenje visoko probavljivih proteina poput lososa, tune, puretine, piletine ili govedine
  • zdrave masti – osiguravaju da mačka može tolerirati i učinkovito metabolizirati masti; treba prilagoditi sadržaj masti na temelju tjelesnog stanja mačke
  • hidratacija – omogućivanje lakog pristupa vodi i uključivanje mokre hrane za poboljšanje hidratacije i podršku zdravlju bubrega
  • odgovarajući vitamini i minerali – osigurajte da prehrana zadovoljava minimalne zahtjeve AAFCO-a i da je prikladna za starije mačke.

Kako se bira hrana za stare mačke?

Odaberite hranu koja je uravnotežena, ukusna i prikladna za specifične potrebe vaše mačke. Posavjetujte se s veterinarom za preporuke, osobito ako mačka ima zdravstvenih problema. Hrana bogata antioksidansima, odgovarajućim sadržajem vlakana i omega-3 masnim kiselinama može podržati cjelokupno zdravlje i dugovječnost.

Pas uvijek pokušava komunicirati sa vama: Naučite kako da raspoznate šta vam 'govori'

Ako vaša starija mačka ima zdravstvenih problema, izbjegavajte nagle promjene prehrane. Stanja poput hipertireoze, bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka i dijabetesa zahtijevaju posebna razmatranja o prehrani. Blisko surađujte sa svojim veterinarom kako biste odabrali pravu hranu.

Mijenjanje prehrane

Kada mijenjate prehranu vaše mačke, činite to postupno tokom nekoliko dana do sedmicu dana kako biste smanjili gastrointestinalne tegobe. Pažljivo pratite prehrambene navike svoje mačke, kako biste osigurali da konzumira dovoljno kalorija.

Kako biste potaknuli stariju mačku da jede, razmislite o dodavanju soka od tune u vodu ili dječje hrane u njihove obroke. Izbjegavajte mliječne proizvode. Blago zagrijavanje mokre hrane može je učiniti aromatičnijom i privlačnijom. Osigurajte starijim mačkama lak pristup hrani bez konkurencije drugih kućnih ljubimaca.

Hranjenje starijih mačaka zahtijeva prilagođeni pristup koji uzima u obzir njihove specifične potrebe. Odabir hrane uključuje više od samih sastojaka; radi se o pravoj mješavini kvalitete, količine, ravnoteže i okusa. Pravilna prehrana maksimizira zdravlje i dugovječnost starijih mačaka, piše Kreni Zdravo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak