Oprez vlasnici: Ovo je nekoliko pokazatelja da vaš ljubimac pati od karcinoma

0
Radiosarajevo.ba
Oprez vlasnici: Ovo je nekoliko pokazatelja da vaš ljubimac pati od karcinoma
Foto: Screenshot/Instagram / Ilustracija/Pas

Procjenjuje se da će jednom od svaka četiri psa tijekom života biti dijagnosticiran rak, a polovica pasa starijih od 10 godina uginut će od njega. Bolest, koja nastaje kada neke tjelesne stanice nekontrolirano rastu i uništavaju zdravo tkivo, postaje sve češća kod naših četveronožnih prijatelja.

Naučnici sumnjaju da je to zbog kombinacije faktora, uključujući njihov duži životni vijek, selektivni uzgoj, okoliš i poboljšano dijagnostičko testiranje. Rano otkrivanje može povećati šanse vašeg psa da pobijedi bolest i živi dug i sretan život

Međutim, budući da nam naši psi ne mogu izravno reći imaju li bolove ili se osjećaju loše, većina pasa ne dobije dijagnozu dok rak nije u uznapredovalom stadiju. Postoji nekoliko znakova koji bi mogli ukazivati ​​na to da vaš pas ima rak i što ih prije uočite, to ćete prije moći riješiti problem. "Kao i kod ljudi, rak se najbolje liječi kada se rano otkrije", rekla je veterinarska onkologinja dr. Julie Bulman-Fleming. Ovo su najraniji znakovi raka kod pasa: 

Anketa | FK Sarajevo saznalo protivnika u Konferencijskoj ligi: Moguć fenomenalan susret na Koševu

Anketa | FK Sarajevo saznalo protivnika u Konferencijskoj ligi: Moguć fenomenalan susret na Koševu

Vaš pas se čudno ponaša: Prema Bulman-Fleming, mnogi će se psi početi ponašati neuobičajeno. To je, kaže ona, obično znak da pas ima rak. Promjena ponašanja može biti toliko neznatna da je može primijetiti samo neko u porodici. Vaš bi pas, na primjer, mogao odjednom prestati moliti za poslasticu dok pripremate kafu.

"Moglo bi biti suptilno kao što je više ne traženje doručka ili spavanja ili može biti uočljivije poput izbjegavanja porodice ili zaustavljanja u šetnji", rekla je Bulman-Fleming. Također se mogu činiti letargičnijima nego inače. "Ovo može biti blago ili teško i može se dogoditi brzo ili napredovati nekoliko dana ili sedmica", dodaje.

Jeste li čuli za kineskog robot 'pas vodiča'? Koristi umjetnu inteligenciju, a ima posebnu funkciju

Jeste li čuli za kineskog robot 'pas vodiča'? Koristi umjetnu inteligenciju, a ima posebnu funkciju

Ovakve rutine ili promjene u ponašanju mogu značiti da vaš pas pati. Većina karcinoma uzrokuje sistemsku upalu u tijelu i ta upala može učiniti da se vaš pas osjeća loše. Bulman-Fleming to uspoređuje s gripom kod ljudi, mogli biste biti umorniji nego inače, izgubiti apetit ili osjećati manje entuzijazma u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Vaš pas ima nove kvržice: Ovo se može činiti očiglednim, ali ključno je paziti na nove izbočine i kvržice, rekao je dr. Robert B. Rebhun, profesor u Veterinarskoj školi UC Davis. Stariji psi često razvijaju benigne kožne lezije i masne izrasline, a mnogi vlasnici pretpostavljaju da su nove mase iste. Ali, nove kvrge koje su čvrste, nepravilnog oblika ili brzo mijenjaju veličinu, teksturu ili boju mogu biti kancerogene. Rebhunov savjet: "Važno je da nove kvržice i izbočine rano pregleda veterinar kako bi potvrdio jesu li benigne ili zloćudne budući da rana intervencija nudi najbolje šanse za izlječenje". 

Odjednom su jako žedni i puno uriniraju: Neki psi s rakom neprestano piju vodu. Njihovi vlasnici obično ne primjećuju činjenicu da nešto nije u redu sve dok njihov pas ne moli da izađe van mokriti svakih sat ili dva, ili ne počnu mokriti u kući, rekla je Bulman-Fleming. Može se primijetiti da se pseća posuda s vodom stalno mora puniti.

Osjeti vam se neugodan miris u domu zbog ljubimca? Ovo uradite i ovi problemi će postati prošlost

Osjeti vam se neugodan miris u domu zbog ljubimca? Ovo uradite i ovi problemi će postati prošlost

Razlog za to, prema Bulman-Fleming, je taj što neki oblici raka povećavaju razinu kalcija u tijelu, što može učiniti vašeg psa dodatno žednim. Druge vrste raka utječu na bubrege, zbog čega vaš pas češće mokri. Rak također može uzrokovati unutarnje krvarenje, a gubitak krvi može učiniti da vaš pas bude žedniji nego inače.

Vaš pas šepa po kući: Rebhun je rekao da neki psi, osobito velike pasmine, mogu razviti tumore kostiju ili zglobova na nogama. Ovi tumori mogu otežati psima ustajanje i kretanje. "To se može manifestirati kao akutno ili progresivno šepanje, nevoljkost podnošenja težine i moguće oticanje, koje se obično javlja samo na jednoj nozi", rekao je. Ako vaš pas šepa, veterinar može naručiti rendgenske snimke kako bi se utvrdilo ima li vaš pas rak kostiju ili zglobova ili benigni problem kao što je povreda mekog tkiva.

Neobjašnjivi gubitak težine ili smanjeni apetit: Ako je vaš pas iznenada smršavio bez promjene prehrane, apetita ili razine tjelesne aktivnosti, uzrok bi mogao biti rak. "To može značiti da njihovo tijelo koristi više energije za borbu protiv bolesti ili da doživljavaju metaboličke promjene povezane s rakom", rekao je za veterinarski onkolog dr. Nick Dervisis. Tumori u probavnom traktu također mogu ometati apsorpciju hranjivih tvari i uzrokovati da vaš pas smršavi.

Ova vrsta mačke fascinira svakoga ko je ugleda: Svojim izgledom podsjeća na mitološko biće

Ova vrsta mačke fascinira svakoga ko je ugleda: Svojim izgledom podsjeća na mitološko biće

Osim toga, mnogi vlasnici pasa navode da je njihov pas odjednom postao nezainteresiran za hranu. Prema Dervisisu, te metaboličke promjene također mogu smanjiti razinu gladi vašeg psa. Nadalje, tumori u ustima, grlu ili želucu mogu učiniti bolnim ili neugodnim jesti. To može dovesti do primjetnog smanjenja količine hrane koju konzumiraju.

Iako svi gore navedeni znakovi mogu biti povezani s drugim zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa, povrede ili infekcije ili bolesti bubrega, vaš veterinar može obaviti fizički pregled kako bi postavio tačnu dijagnozu i započeo liječenje.

Najbolja stvar koju možete učiniti za svog psa je pratiti sve promjene u njegovom ponašanju i dati ga na pregled čim se nešto promijeni. "Redoviti pregledi kod veterinara u pogledu bilo kakvih promjena u zdravlju vašeg psa ključni su za rano otkrivanje raka", rekao je Dervisis, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije