Ključ za savršeno čiste, mirisne i mekane peškire: Koja temperatura je najbolja za pranje

0
Radiosarajevo.ba
Ključ za savršeno čiste, mirisne i mekane peškire: Koja temperatura je najbolja za pranje

Jeste li primijetili kako kod pranja odjeće uvijek nekako najviše problema izaziva pranje peškira? Nikako da pogodite na kojoj temperaturi oprati peškire da budu na kraju mirisni, mekani i potpuno čisti?

Šokantno istraživanje stručnjaka za kupanje u Showers to You pokazalo je da unatoč peškirima koji sadrže do 94 miliona bakterija nakon samo sedam dana korištenja, gotovo dva miliona Britanaca svoje kupaonske peškire pere samo jednom godišnje.

Istraživanje je pokazalo da su muškarci ti koji 'imaju pet puta veću vjerojatnost da će očistiti svoje peškire samo jednom godišnje, u usporedbi s jedan posto žena'. Također je utvrđeno da je trećina cijele Ujedinjene Kraljevine priznala da pere svoje kupaonske peškire ‘samo jednom svaka tri mjeseca‘, što je otprilike 17 miliona  ljudi.

Dronom snimao prostor bivšeg logora: Pravnicima nejasno zbog čega je saslušan reporter Nidal Šaljić

Evo, malog šalabahtera kako oprati peškire na najbolji mogući način.

Preporučena temperatura za pranje peškira, slažu se iskusne domaćice, ovisi o njihovoj namjeni i stepenu zaprljanosti. Općenito, za svakodnevno pranje peškira za ruke ili tijelo dovoljna je temperatura od 40-60 °C za uklanjanje nečistoća i bakterija.

Za peškire koji su jako zaprljani ili su bili izloženi tijelu ili površinama s bakterijama, preporučuje se pranje na temperaturama višim od 60 °C kako bi se osigurala potpuna dezinfekcija.

Prema Tomu Drakeu, DIY stručnjaku u Only Radiators peškiri mogu biti tvrdi i kruti zbog nakupljanja sapuna i deterdženta koji uzrokuju manje upijajući sloj na vašim peškirima. Možda mislite da će puno omekšivača i vruće pranje održati vaše peškire svježima, ali to zapravo može imati suprotan učinak.

"Topla voda bolje upija deterdžent, ostavljajući manje hemijskih tvari na vašim peškirima, zbog čega se osjećaju krutima", rekao je za Daily Express.

Ostavite šolju octa preko noći u kuhinji: Neugodni mirisi će biti prošlost

Naravno, pritom je važno koristiti i dobar deterdžent, ne bilo koji. Potreban vam je onaj koji će skroz ukloniti prljavštinu, masnoću i bakterije. Za dodatnu dezinfekciju možete dodati izbjeljivač ili dezinfekcijska sredstva koja su posebno formulirana za tkaninu koju perete. Pazite da izbjeljivači nisu prejaki i da ne oštećuju tkaninu peškira.

Materijal peškira također može utjecati na temperaturu pranja. Pamučni peškiri ili peškiri od mikrovlakana obično se mogu prati na višim temperaturama, dok peškiri od osjetljivijih materijala poput svile zahtijevaju nježniji pristup i niže temperature pranja kako se ne bi oštetila tkanina.

Osim pranja na odgovarajućoj temperaturi, važno je i redovito mijenjanje peškira kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija i neugodnih mirisa. Također, nakon pranja peškire treba dobro osušiti na zraku kako ne bi došlo do stvaranja plijesni i gljivica.

Ako je moguće, izbjegavajte omekšivače, koji mogu smanjiti upijanje peškira. Pridržavanjem preporuka za temperaturu pranja, korištenjem kvalitetnih deterdženata i dezinfekcijskih sredstava te pravilnom njegom peškira nakon pranja, osigurat ćete da vaši peškiri budu čisti, mirisni i ugodni za korištenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak