Jeste li čuli za ovu specifičnu metodu čišćenja prozora? Uštedjet će vam jako puno vremena

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za ovu specifičnu metodu čišćenja prozora? Uštedjet će vam jako puno vremena
Foto: Pexels / Ilustracija / Čišćenje prozora

Neki ljudi strahuju od čišćenja WC-a jer im se taj kućanski posao gadi, dok drugi odgađaju čišćenje pećnice jer zahtijeva puno vremena i truda.

Za Shifrah Combits, majku petero djece i autoricu na gastro portalu The Kitchn, niti jedan kućanski posao nije omiljen, no najgori joj je ‘neprijatelj‘ nešto potpuno neočekivano: čišćenje prozorskih okvira.

"Iako sam zahvalna što imam puno prozora u našoj kući, održavanje prozora jednostavno nije moja jača strana. Ovdje u sjevernoj Floridi, vrijeme omogućuje otvaranje prozora na nekoliko sedmica u jesen i proljeće - doba koje služi kao grubi podsjetnik da se rijetko latim bilo kojeg dijela naših prozora.

Vlada FBiH donijela tri važne odluke iz boračke oblasti: Tiču se novčanih isplata

Vlada FBiH donijela tri važne odluke iz boračke oblasti: Tiču se novčanih isplata

Dok je čistoća stakla (ili nedostatak istog) vidljiva u bilo koje doba godine, sezona otvaranja prozora je kada naiđem na prljave, prljave brazde svojih prozorskih okvira. Najgori dio je što je prljavština na dnu prozorskog okvira tvrdoglava stvar i čini se nemogućom za čišćenje. Usisavanje gotovo da ne pomaže, a korištenje mokrih metoda često stvara nered od ‘crnog mulja‘. Korištenje krpom također čini dio nereda, ali također vrti prljavštinu u utorima iz kojih ju pokušavate izvući", napisala je za The Kitchn.

Isprobala je, dodala je, i metodu s nožem za puter omotanim u krpu, ali ni to nije riješilo njen problem. A onda je naišla na Instagram profil Go Clean Go koji joj je otkrio jednostavnu i učinkovitu metodu čišćenja prljavštine s dna prozorskog okvira, koju sada svima preporučuje.

"Obilno pošpricajte okvir jakim višenamjenskim sredstvom za čišćenje, izribajte spužvom da se prljavština otpusti, a zatim ju uklonite papirnatim peškirom. Iako radije koristim krpe kad god je to moguće, papirnati peškiri su ovdje ključni. Njihova sposobnost upijanja podiže prljavštinu i uklanja je s okvira, umjesto da je utrlja. Postupak je briljantan", napisala je.

Međutim, istaknula je kako joj se ne sviđa ideja čišćenja svih prozorskih okvira odjednom - taj bi joj zadatak oduzeo puno vremena. Umjesto toga, odlučila je svaki put kad otvori novo pakiranje papirnatih peškira, otrgnuti par listova te upotrijebiti Go Clean Go metodu.

"Čineći to svaki put kad otvorim paket papirnatih peškira, neću zaboraviti obaviti zadatak. Osim toga, oduzet će mi samo nekoliko minuta u danu. A najbolji dio? Moći ću uživati ​​u danima otvaranja prozora uz svježi zrak koji će dopirati preko besprijekorno čistih prozorskih okvira", zaključila je, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije