Klasika na tanjiru: Donosimo vam recept za najukusnije punjene tikvice
Dok još traje sezona, naravno da trebamo požuritit u obližnje markete i uzeti tikvice koje još uvijek mogu podnijeti velike vrućine.
Zeleno povrće u kombinaciji mljevenog mesa, često je na stolovima u ljetnim danima, a mnogi ovu kombinaciju koriste kao zamjenu za paprike.
Malo slađa, ali i jednostavnija, kuhana tikvica s mljevenim mesom idealan je izbor za vaš ručak.
Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak
U nastavku vam donosimo i popularni starinski recept.
Sastojci:
- 10 manjih tikvica
- 300 gr junećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 1/2 šoljice riže
- 1 veza zelen lista
- vegeta po ukusu
- biber po ukusu
- crvena paprika po ukusu
- pire paradajz
Savršen recept za ljetne gurmane: Za ručak napravite dinstane mahune
Priprema:
- Tikvice izdubiti i oljuštiti.
- Luk izdinstati dodati meso (1/3 ne dinstati).
- Dodati rižu, kratko prodinstati i izmaknuti sa ringle.
- Kad se prohladi dodati začine i puniti tikvice.
- Ređati tikvice u šerpu pa naliti sa vodom da ogreznu.
- Kuvati na laganoj temperaturi 20 minuta, dodati pire od paradajza i kuvati jos 15 minuta.
Sluziti uz kiselo vrhnje, piše Coolinarika.
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.