Klasik na tanjiru: Savršen recept za sočnu musaku s mljevenim mesom

0
Radiosarajevo.ba
Klasik na tanjiru: Savršen recept za sočnu musaku s mljevenim mesom

Musaka ili grčki moussaka sinonim je za radost i užitak na tanjiru. Neka upravo musaka bude vaš današnji izbor za ručak. Iako Grci svoju musaku najčešće rade s patlidžanima i mljevenom janjetinom, nije im strana ni musaka od krompira, ista ona kakvu i mi dobro poznajemo.

Red krompira, red umaka od mljevenog mesa, red kremastog bešamela, pa tako opet i opet. Pa na kraju red krompira, red kremastog bešamela i u vruću rernu.

Od sastojaka vam je potrebno 500 grama mljevene junetine, 400 grama krompira, jedan lovorov list, 400 grama sjeckanog konzerviranog paradajza, jedna srednje velika glavica luka, jedno čehne bijelog luka, jedna kašičica koncentrata od paradajza, 3 kašičice maslinovog ulja, sol i biber.

Građani i struka ujedinjeno o Kvadrantu C: "Javni interes je bitniji od interesa kapitala"

Za umak bešamel vam je potrebno 60 grama maslaca, 60 grama brašna, 700 mililitara mlijeka, na vrh noža muškatnog oraščića, sol i biber.

Ogulite krompir pa ga narežite na ploške, blanširajte u kipućoj vodi 2-3 minute te ga ocijedite. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno sjeckani luk te ga dinstajte 7-8 minuta dok ne omekša. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i dinstajte još 2 minute.

Dodajte mljeveno meso, kuhačom ga dobro usitnite, posolite i pobiberite pa dodajte koncentrat paradajza i sjeckani paradajz te nastavite dinstati narednih 10 minuta.

U zasebnoj posudi napravite bešamel: U široj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Na samom kraju dodajte sol, biber (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, razrijedite ga mlijekom do željene gustoće.

Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem pa složite prvi red krompira, dodajte umak od mljevenog mesa, poravnajte kašikom pa dodajte nekoliko kašika bešamela i prekrijte drugim slojem krompira. Ponovite dok ne potrošite sve pripremljene sastojke, neka vam završni sloj bude sloj krompira koji prelijete preostalim bešamel umakom.

Stavite musaku da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 30-40 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu koricu.

Izvadite iz rerne, ohladite 10-15 minuta pa poslužite uz zdjelu zelene lisnate salate.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak