Klasik iz djetinjstva koji nikad ne dosadi: Napravite šnenokle po ovom jednostavnom receptu
Poslastice koje su se spremae u Jugoslaviji nezaobilazno podsjećaju na djetinjstvo, kada su mame i bake sa ljubavlju pripremale omiljene slatkiše koje su djeca obožavala.
Danas, i dalje imaju posebno mjesto u mnogim domovima, a svaka domaćica znala je kako da ih napravi. Šnenokle, jedno od najpoznatijih jela tog vremena, još uvijek izazivaju osmijeh na licima svih koji se sjete tih dragocenih trenutaka.
Ako ste i vi odrasli na ovim jednostavnim, ali savršenim poslasticama, vrijeme je da ih ponovo pripremite. Donosimo vam starinski recept za šnenokle koji su djeca voljela, a odrasli pamte kao simbol ljubavi i domaće atmosfere.
Objavljeno kolika je prosječna neto plata u BiH u oktobru: Evo i u kojem sektoru je najviša
Sastojci:
- 4 jaja (odvojiti žumanca i bjelanca)
- 100 g šećera
- 2 l mlijeka
- 1,5 kašika brašna (ili gustina)
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Mikserom umutiti bjelanca u čvrstu smjesu. U dublju šerpu sipajte mlijeko, dodajte ekstrat vanile i zagrijavajte dok mlijeko ne provri.
Kada mlijeko provri, smanjite temperaturu i kašikom vadite umućena bjelanca, pažljivo ih spuštajući u vrelo mlijeko.
Šnenokle kuhajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mlijeka i poredajte u činiju.
U međuvremenu, žumanca, šećer, brašno (ili gustin) i vanilin šećer pomiješajte u posebnoj posudi. Prelijte smjesu preko skuhanih šnenokli i ostavite sve da se ohladi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.