Klasik iz djetinjstva koji nikad ne dosadi: Napravite šnenokle po ovom jednostavnom receptu

0
Radiosarajevo.ba
Klasik iz djetinjstva koji nikad ne dosadi: Napravite šnenokle po ovom jednostavnom receptu

Poslastice koje su se spremae u Jugoslaviji nezaobilazno podsjećaju na djetinjstvo, kada su mame i bake sa ljubavlju pripremale omiljene slatkiše koje su djeca obožavala.

Danas, i dalje imaju posebno mjesto u mnogim domovima, a svaka domaćica znala je kako da ih napravi. Šnenokle, jedno od najpoznatijih jela tog vremena, još uvijek izazivaju osmijeh na licima svih koji se sjete tih dragocenih trenutaka.

Ako ste i vi odrasli na ovim jednostavnim, ali savršenim poslasticama, vrijeme je da ih ponovo pripremite. Donosimo vam starinski recept za šnenokle koji su djeca voljela, a odrasli pamte kao simbol ljubavi i domaće atmosfere.

Objavljeno kolika je prosječna neto plata u BiH u oktobru: Evo i u kojem sektoru je najviša

Sastojci:

  • 4 jaja (odvojiti žumanca i bjelanca)
  • 100 g šećera
  • 2 l mlijeka
  • 1,5 kašika brašna (ili gustina)
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Mikserom umutiti bjelanca u čvrstu smjesu. U dublju šerpu sipajte mlijeko, dodajte ekstrat vanile i zagrijavajte dok mlijeko ne provri.

Kada mlijeko provri, smanjite temperaturu i kašikom vadite umućena bjelanca, pažljivo ih spuštajući u vrelo mlijeko.

Šnenokle kuhajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mlijeka i poredajte u činiju.

U međuvremenu, žumanca, šećer, brašno (ili gustin) i vanilin šećer pomiješajte u posebnoj posudi. Prelijte smjesu preko skuhanih šnenokli i ostavite sve da se ohladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak