Kažu da je ovo najbolja pita: Donosimo recept za preukusnu učkur pitu

1
Radiosarajevo.ba
Kažu da je ovo najbolja pita: Donosimo recept za preukusnu učkur pitu

Učkur pita spada u tradicionalnu bosanskohercegovačku kuhinju i predstavlja svojevrstan specijalitet.

Karakteriše je to što su srolane jufke tanke kao prst.

Učkur je turcizam i oznacava vrpcu, vezicu.

Po nekom pravilu, filuje se mješavinom faširanog i suhog mesa koje se zajedno melje i ne dodaje se luk, ali vi je možete filovati kako želite.

Dok god je tanka kao prst, možete je zvati učkur pitom. Kada je pečena, možete je preliti kajmakom ili jogurtom. 

SASTOJCI

Jufka
500gr brašna
1 čajna kašika soli
250ml mlake vode
ulje

Fil
150gr faširanog mesa
150gr suhog mesa
so
biber

Priprema

1. Od navedenih sastojaka napraviti jufku i malo je prosušiti.

Prvi savjet, i vjerojatno najvažniji, kod pravljenja jufke jeste – naoružajte se strpljenjem. Nema brzanja kod razvlačenja kora. Ovdje potpuno ovisimo o elastičnosti glutena i u onom trenutku kad vidite da se tijesto koje razvlačite skuplja vrijeme je da uzmete pauzu.

Drugi savjet je kvalitetno brašno, visoko proteinsko brašno je uvijek najbolji izbor. Upravo je gluten ono što čini tijesto elastičnim, a što je više proteina u brašnu to bolje. Što nas dovodi do trećeg savjeta. Tijesto trebate baš dobro umijesiti, gnječiti, čak lupati kako bi ojačali gluten. Baš kao i kad mijesite hljeb.

I na kraju, ne plašite se ulja, ono vam je ovdje prijatelj. U svakoj fazi tijesto premažite s malo ulja kako bi ga zaštitili od isušivanja (skoro kao da pričamo o prirodnoj njezi kože).

Naši stari jufke su pravili tako što bi od tijesta pravili male kuglice koje bi razvukli na tanke, okrugle komade, koje bi premazali uljem i na to stavili sljedeći 'list' tijesta. Stavljalo se 5 do 6 takvih listova, i, nakon nekog vremena, to bi se razvuklo u jednu jufku.

2. Faširano i suho meso treba zajedno samljeti. Posoliti i pobiberiti prema ukusu.

3. Jufke izrezati na širinu oko 15cm, tanko filovati i smotati.

4. Peći 20-ak minuta (ovisno o rerni) u zagrijanoj rerni na 200C.

To je to! Prijatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak