Kako vi jedete kivi? Ako ga konzumirate bez kore - puno griješite
Jenna Ortega, američka glumica, nedavno je pokrenula žestoku svađu na internetu. Sve je počelo zbog njene snimke na kojoj jede kivi - s korom. Mnoge je ovo užasno, ali...
Koliko god se to većini činilo bizarno, glumica Ortega kivi jede kako treba! Da, bez problema možete jesti koru egzotičnog voća, dapače, trebali biste je jesti, jer ima neke neočekivane zdravstvene prednosti.
Čudo puno nutrijenata
To što kora kivija završi u smeću u većini domaćintava zapravo je "zdravstveni zločin". Istraživanja pokazuju da se unos vlakana, vitamina i antioksidansa znatno povećava ako kivi jedete s korom. Zapravo, u brojkama, te su koristi čak 50 posto više. Plod je stoga u cjelini posebno dobar za probavu i doprinosi osjećaju sitosti.
Ponijeri se večeras otvaraju za skijaše: Saznajte cijene karata
Kora kivija sadrži tri puta više antioksidansa od pulpe. Zbog svog bogatstva vitaminom C, vitaminom E i polifenolima, kora čak pomaže u usporavanju starenja ćelija te jača naš imunološki sistem. Jedenje cijelog kivija, piše Fenix, stoga je jednostavna i prirodna opcija za zaštitu tijela.
Žuti kivi
Za one koji preferiraju određenu vrstu kivija, iznimno je važna i sljedeća informacija: Kore svih vrsta kivija (ima ih oko 60!) su jestive. Zeleni kivi je možda najpoznatiji, ali daleko od toga da je jedini. Za one koji su još uvijek skeptični i ne mogu zamisliti da zagrizu kivi, preporučuje se žuti kivi. Glatkija je i ljuska je manje dlakava.
Žuta kora kivija ima još jednu prednost: važan je izvor folne kiseline ili vitamina B9. Ovaj vitamin je ključan za proizvodnju energije i pravilan rad našeg nervnog sistema. Posebno je bitan za trudnice jer je ključan u razvoju nervnog sistema fetusa. Ako pojedete žuti kivi s korom, vaš će se unos folne kiseline povećati za 34 posto.
Važno: Kora kivija nije sigurna za svakoga
Koliko god kora kivija bila zdrava, ipak predstavlja zdravstveni rizik za neke ljude. Razlog tome je što je bogat oksalatima. Riječ je o molekulama koje u kombinaciji s kalcijem kod osjetljivih osoba mogu pospješiti stvaranje bubrežnih kamenaca. Dakle, ako imate historiju bubrežnih kamenaca ili ih trenutno imate, trebali biste izbjegavati jesti koru. Također i druge namirnice bogate oksatalom kao što su tamna čokolada, špinat i brokula.
Bonus savjeti:
- Temeljito operite voće: Najbolje je odabrati organski kivi i temeljito ga oprati prije jela. Nježno trljanje pod vodom pomoći će ukloniti dlačice i ukloniti ostatke pesticida. Zbog toga će biti ugodnije jesti koru.
- Stavite kivi u blender: Ako vas odbija konzistencija kore, možete jednostavno staviti cijeli kivi u smoothie. Alternativno, kivi možete narezati na male ploške i koristiti za voćnu salatu.
- Ekološki bonus: ponovno upotrijebite kore kivija
- Ako ipak radije jedete kivi oguljen, možete koristiti i koru. Kao dodatak vodi za osvježenje uz limun i krastavac, automatski dodaje više okusa. Ostaci kore također se mogu koristiti kao zdrava alternativa čipsu! Komade jednostavno premažite šećerom i medom i pecite u pećnici na 150°C 20 do 20 minuta. Zdrav i prije svega održiv međuobrok!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.