Kako pravilno čuvati hljeb: Spriječite buđanje ovim jednostavnim trikom

0
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno čuvati hljeb: Spriječite buđanje ovim jednostavnim trikom

Hljeb je nezaobilazan dio većine domaćinstava, koristi se uz obroke, za sendviče i jednostavno ga je pripremiti.

Ipak, jedan od najčešćih problema je njegovo brzo kvarenje. Mnogi su frustrirani kada im se hljeb u nekoliko dana pretvori u pljesniv i mekan proizvod, ali, prema savjetima s društvenih mreža, postoji vrlo jednostavan trik koji može produžiti njegovu svježinu.

Anne-Claude, popularna autorica kulinarskih savjeta na društvenim mrežama, otkrila je da se tajna krije u običnoj kuhinjskoj krpi.

Još jedna nesreća na bh. cestama: Sudarila se dva automobila, jedan završio na boku

Prema njenim riječima, najbolji način za čuvanje hljeba jeste da se umota u prozračnu, čistu pamučnu krpu, a zatim odloži u kutiju za hljeb. Na taj način hljeb zadržava svježinu, a korica ostaje hrskava jer krpa upija višak vlage, ali i omogućava da hljeb „diše“.

Ako je hljeb već narezan, preporučuje se da se čuva tako da je strana koja je rezana okrenuta prema dolje, jer se tako sprječava sušenje. U slučaju da ste ispekli veću količinu, Anne-Claude savjetuje da višak hljeba zamrznete ako ga nećete pojesti u roku od dva do tri dana. Kada ga ponovo poželite jesti, dovoljno je da ga odmrznete preko noći i kratko podgrijete kako bi opet bio mekan i svjež poput tek pečenog.

Važno je i gdje se hljeb čuva. Stručnjaci upozoravaju da ga ne treba držati u blizini frižidera ili mašine za suđe, jer ovi uređaji proizvode toplotu i vlagu, što može dovesti do pojave plijesni. Idealno mjesto za hljeb je hladno, suho i tamno, dalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora topline.

Osim umotavanja u krpu, hljeb se može čuvati i u papirnim vrećicama, platnenim kesama ili lanenim oblogama koje omogućavaju laganu cirkulaciju zraka i sprječavaju da korica omekša. Za duže čuvanje, najbolje je koristiti zamrzivač, pri čemu hljeb treba pažljivo umotati u plastičnu foliju i foliju za zamrzavanje te označiti datum. Ovi jednostavni savjeti pomoći će da hljeb ostane svjež i ukusan mnogo duže nego što ste navikli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak