Kako otjerati ptice iz voćnjaka: Potpuno je bezopasno uz ovaj trik

0
Radiosarajevo.ba
Kako otjerati ptice iz voćnjaka: Potpuno je bezopasno uz ovaj trik

Prve trešnje već su se zarumenile, a prodajna je sezona i službeno započela. Međutim, dok su kupci zaprepašteni cijenama na bosanskim tržnicama koje se kreću po cijeni od 7 do 12 KM za kilogram, oni sretnici koji u vlastitom dvorištu imaju ranu sortu trešnje već danima uživaju u plodovima.

No, nisu jedini. Sočni, slatki plodovi privlače i ptice koje iza sebe ostavljaju načete i otpale plodove, ali i izmet na granama, vrtu, automobilu...

Taj problem može se riješiti na nekoliko bezopasnih načina: stvaranjem zvukova poput pljeskanja i lupkanja, povlačenjem grana pomoću konopca... Naime, zvukovi, šuškanje i pomicanje grana prestrašit će ptice te će odletjeti.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

No, to podrazumijeva stalni nadzor i prisutnost, što si malo ko može priuštiti. Ovih dana internetom kruži jedan trik koji se već pokazao učinkovit u tjeranju golubova s balkona, a koji bi zasigurno mogao poslužiti i u tjeranju ptica iz voćnjaka. A sve uz pomoć jednog najobičnijeg predmeta iz kućanstva: aluminijske folije.

Vješanjem nekoliko traka aluminijske folije na grane trebali bi otjerati ptice s voćaka jer su njihove oči osjetljive na reflekciju. Isti rezultat mogli bi dati i stari CD-i, pa čak i ogledala. Također, grane se mogu omotati aluminijskom folijom čiji će zvukovi odvratiti ptice od zadržavanja, piše DD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak