Da li će ptice biti od velike pomoći kod predviđanja zemljotresa?

1
Radiosarajevo.ba
Da li će ptice biti od velike pomoći kod predviđanja zemljotresa?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ideja da životinje mogu predvidjeti zemljotres nije nova, pala je na pamet i Rimljanima. Više od dvije hiljade godina ljudi su bilježili neobično ponašanje životinja samo nekoliko dana, minuta ili sati prije snažnih seizmičkih događaja.

Ali, sada bi novi svemirski program mogao pružiti činjenice koje objašnjavaju takve priče.

German Aerospace Center (DLR) je u decembru 2013. objavila svoj plan da uloži oko 19 miliona eura (oko 38 miliona KM) u inicijativu ICARUS (Međunarodna saradnja u oblasti istraživanja na životinjama korištenjem svemira) – zajedničko poduzeće s ruskom svemirskom agencijom – čiji je cilj da otkriju do sada skrivene strane života na Zemlji: migrantske rute letećih životinja.

Gdje je danas novinarka iz filma „Lepa sela lepo gore“: Ima 63 godine i prava je vamp zavodnica

Gdje je danas novinarka iz filma „Lepa sela lepo gore“: Ima 63 godine i prava je vamp zavodnica

Kada ICARUS bude lansiran krajem sljedeće godine, oko hiljadu ptica i slijepih miševa bit će opremljeno ultralakim oznakama za praćenje. Na ovaj način, lokacije ovih stvorenja bit će snimane u realnom vremenu. Ali, pored praćenja migracija, ICARUS će se koristiti za istraživanje neobičnih kretanja životinja.

Martin Wikelski, profesor uključen u projekat, objašnjava da će ICARUS prvi put ispitati mogu li se leteće životinje koristiti kao "inteligentni senzor" za nadolazeće zemljotrese.

Ptice i slijepi miševi mogu poslužiti ovoj svrsi zbog svoje sposobnosti da detektiraju magnetna polja. Ta sposobnost im vjerovatno pomaže da se kreću, ali im također može omogućiti da osjete zemljotrese prije nego što se dogode, prenosi Blic.

Stanovnici sela gde je bio epicentar zemljotresa u Hrvatskoj: I šuma je vrištala

Stanovnici sela gde je bio epicentar zemljotresa u Hrvatskoj: I šuma je vrištala

Od kasnih 90-ih godina prošlog stoljeća poznato je da nekim zemljotresima prethode fluktuacije Zemljinog magnetnog polja. Razlog zašto je to tako, međutim, izmicao je seizmolozima sve do ranih 2000-ih, kada je otkrivena nova bizarna činjenica o stijenama. Osnovni uzrok svih zemljotresa je akumulacija sile u podzemnim stijenama – nevidljivim na površini Zemlje.

Ali, laboratorijski testovi koje je 2002. proveo NASA-in znanstvenik Fridman Freund otkrili su da se sile koje izazivaju zemljotrese mogu detektirati elektromagnetno. Freund je otkrio da zbog atomskih defekata koji postoje u kristalima koji sudjeluju u formiranju stijena, oni stvaraju "oblake" pozitivnog električnog naboja kada su izloženi sili. Smatralo se da isti oblaci stoje iza zapanjujućeg fenomena "svjetlosti zemljotresa", neke vrste aurore koja se ponekad viđa u zraku prije seizmičkih događaja.

Trenutno, jedini dokaz da leteće životinje mogu osjetiti magnetne poremećaje koji se javljaju prije zemljotresa je anegdotski. U proteklom vijeku, čuvari zooloških vrtova u Kini i Americi su prijavili neobično ponašanje pauna i plamenaca prije zemljotresa. Ovi slučajevi su bili izolirani i nepotkrijepljeni.

ICARUS će, međutim, uskoro moći pratiti, kontinuirano i precizno, stotine grupa ptica širom svijeta, obilježenih životinja koje lete ka budućem epicentru. Ako i kada to naprave, podaci koje je prikupio ICARUS mogli bi riješiti misterij može li životinja predvidjeti zemljotres. Ali, znanstvenici uključeni u ovu priču trebaju se čuvati prevelikih očekivanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije