Poznat uzrok smrti najrjeđe ptice: 'Sve se dogodilo u trenutku...'

1
Radiosarajevo.ba
Poznat uzrok smrti najrjeđe ptice: 'Sve se dogodilo u trenutku...'
Foto: FB / JovicA Sjeničić / Rijetka vrsta ptice - ćelavi ibis

Ženka ćelavog ibisa, zaštićene ptičje vrste poznatije pod imenom Gipsy, koja je nekoliko mjeseci boravila u delti Neretve uginula je prirodnom smrću.

Informacije nakon obdukcije mrtve ptice govore da je uzrok smrti moždani udar od kojega je ptica uginula u trenutku. Podsjetimo Gipsy je pronađena mrtva na predjelu Luke, prostoru između Kule Norinske i Opuzena početkom ožujka. Zaštitari prirode iz udruge Biom smatrali su da je ptica ubijena ili otrovana te su slučaj prijavili policiji koja provela kriminalističku istragu.

Gipsy je nasilno stradala – veliki je to udarac povratku izumrle vrste ćelavih ibisa- istaknuli su tada u udruzi Biom.

Biden pod žestokim pritiskom: Čak 90 demokrata traži prekid prodaje oružja Izraelu

Biden pod žestokim pritiskom: Čak 90 demokrata traži prekid prodaje oružja Izraelu

Pogibija Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, s pravom je šokirala javnost. Radi se o vrsti koja je izumrla u Europi i u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija, te ne čudi da je pojavljivanje jedne jedinke u našim krajevima izazvalo zanimanje i simpatije mnogih građana-objavio je Biom u priopćenju za javnost neposredno nakon stradavanja ptice o čemu ih je obavijestila Austrijska organizacije Waldrappteam, koja provodi projekt reintrodukcije ibisa, piše Slobodna Dalmacija.

Potencijalni razlozi takvog uginuća su najvjerojatnije nastreljivanje ili neka druga vrsta fizičkog ozljeđivanja, a moguće je i akutno trovanje. Prirodna smrt je malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća-objavili su iz Bioma.

Ćelavi ibis Gipsy se prema podacima sa satelitskog odašiljača, normalno kretao između noćilišta i hranilišta i čak odletio do otoka Šipana i nazad dan prije smrti. Takva aktivnost upućuje na zdravu pticu koja je nasilno nastradala. Ptica koja umire prirodnom smrću prije uginuća smanji svoje kretanje i često nekoliko dana stoji na istom mjestu.

[facebook]https://radiosarajevo.ba/magazin/zanimljivosti/rijetka-vrsta-ptice-boravi-u-bih-niko-ne-zna-odakle-je-dosla/454458[/facebook]

S obzirom da to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, o ovom slučaju obaviještena je policija koja je odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Daniela Trobe iz austrijskog Waldrappteama nadležna za upravljanje i satelitsko (GPS) praćenje ćelavih ibisa u sklopu europskog projekta LIFE Northern Bald Ibis izjavila je tada da se na temelju GPS podataka možemo sigurno zaključiti da je Gipsy uginula naglo i da razlog smrti nije prirodan. Nema znakova predacije. Bolest ili gladovanje izgledaju drugačije u podacima. Ptica bi prije bila manje aktivna i bilo bi to jasno vidljivo u obrascu aktivnosti.

Dan prije smrti, Gipsy je odletjela gotovo do Dubrovnika i vratila se u istom danu u deltu Neretve, što znači da je bila u dobroj fizičkoj kondiciji, spremna za migraciju. Na dan smrti je, po već uobičajenoj navici, ujutro otišla na hranjenje. No, 15 minuta kasnije bila je mrtva pored zgrade. Iščekujemo rezultate analiza iz Zagreba da ne moramo nagađati. No, podaci s GPS-a snažno sugeriraju ljudski faktor-izjavila je neposredno nakon uginuća ptice Daniela Trobe.

U dolini Neretve viđena ptica koja je u Europi izumrla u 18. stoljeću

U dolini Neretve viđena ptica koja je u Europi izumrla u 18. stoljeću

Ornitolozi pojašnjavaju da su ibisi izumrli u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su se jedinke gnijezdile u Istri. Svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Ibis se ponovno pojavio u Hrvatskoj posljednjih godina zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija ove vrste u Njemačkoj i Austriji gdje se u umjetno stvorenim kolonijama gnijezdi oko 140 jedinki.

Budući je u konkretnom slučaju utvrđeno kako nema prostrjelnih rana ili tragova koji bi upućivali na nasilje te da je uzrok smrti moždani udar nema elemenata kaznenog djela i slučaj uginuća ženke ćelavog ibisa, Gipsy je zaključen, doznajemo u PU Dubrovačko-neretvanskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije