Kod Imotskog usmrćena najveća hrvatska ptica, policija na nogama!

0
Radiosarajevo.ba
Kod Imotskog  usmrćena najveća hrvatska ptica, policija na nogama!
Foto: AA / Bjeloglavi sup Luka

U toku je policijsko istraživanje ko je prošle sedmice kod Imotskog pucao i prostrijelio nogu bjeloglavom supu koji je bio zbrinut, ali ta je strogo zaštićena i najveća hrvatska ptica zbog ozljeda uginula.
 
 Splitsko-dalmatinska policija u utorak je objavila kako je njihovim kolegama iz Postaje granične policije Imotski jučer dojavljeno da je na području Vinjana Donjih bio pronađen ozlijeđeni bjeloglavi sup, piše Hina.

Ptica je pronađena prošlog četvrtka i zbrinuta u specijaliziranom centru, ali je dva dana kasnije uginula.

Ovo su zaštićene morske vrste u Jadranskom moru: Nije dozvoljen njihov lov i trgovina

Ovo su zaštićene morske vrste u Jadranskom moru: Nije dozvoljen njihov lov i trgovina

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Utvrđeno je kako je ptica imala prostrijelnu ranu noge, pa su iz policije najavili da će o svemu obavijestiti mjerodavno tužilaštvo te da provode kriminalističko istraživanje ovoga događaja. Inače, bjeloglavi sup najveća je ptica u Hrvatskoj, grabljivica koja pripada porodici jastrebova i strvinara, a kako se već dugotrajno i kontinuirano vodi borba za opstanak te vrste, strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.

Poznata je kao "mrtvojeduća" životinjska vrsta, odnosno grabljivica koja ne lovi niti ubija životinje, već se hrani mrtvim plijenom, uglavnom jedući strvine ovaca.

Zato je smatraju i svojevrsnom "higijeničarskom službom" jer sprječava eventualne zdravstveno-higijenske probleme, što je i osnovni ekološki razlog njihove zaštite. U Hrvatskoj ih se može naći jedino na području Kvarnera, a najviše ih se ugnijezdilo na otoku Cresu i njihova populacija broji oko stotinjak parova.

Osim uz specijalnu dozvolu, svim osobama zakonom je zabranjen svaki pristup unutar zone bjeloglavih supova, osim domaćem stanovništvu ako unutar zone ima zemljište u vlasništvu, no i tim je osobama strogo zabranjen pristup rubovima litica s kopnene strane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije