Bjeloglavi sup Luka se nije snašao u prirodi, vraćen u eko stanište

Radiosarajevo.ba
Bjeloglavi sup Luka se nije snašao u prirodi, vraćen u eko stanište
Foto: Radiosarajevo.ba / Luka

Iako je jučer, na Međunarodni dan lešinara, pušten bjeloglavi sup Luka da poleti prema svom prirodnom staništu, ali pošto se nije dobro snašao morao je biti vraćen u eko stanište.

Međunarodni dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Omladinski klub Novi Val od 2007. godine radi na povratku bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, tj. područje Blagaja, što je vrlo složen i kompliciran posao.

"Jučer je s mjesta Kurbanište preko puta Vrela Bune pušten bjeloglavi sup Luka u prirodu. Međutim, na osnovu monotoringa ponašanje ptice u prirodi nije bilo zadovoljavajuće i članovi omladinskog kluba Novi val su odlučili Luku vratiti u kavez u Eko centru Blagaj gdje je i boravio protekla četiri mjeseca", navedeno je iz ove udruge.

Kako objašnjavaju, s obzirom na to da je Luki bio skinut GPS nisu željeli rizikovati zbog nemogućnosti satelitskog praćenja.

"U dogovoru sa članovima Fondacije za zaštitu ptica grabljivica Srbije (Beograd) ćemo zajedno odlučiti o narednim koracima", stoji u njihovom saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije