U dolini Neretve viđena ptica koja je u Europi izumrla u 18. stoljeću

3
Radiosarajevo.ba
U dolini Neretve viđena ptica koja je u Europi izumrla u 18. stoljeću
Foto: Facebook / Ćelavi Ibis

Ženka ćelavog ibisa (Geronticus eremita), ptice koja je u Europi izumrla još u 18. stoljeću, viđena je na području doline rijeke Neretve.

Ženka po imenu Gipsy preko Brača i Hvara stigla je do Slanog, odakle je nastavila put prema dolini rijeke Neretve gdje se trenutno nalazi.

Pojave ćelavog ibisa u Hrvatskoj zabilježena je zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, u okviru kojeg se provodi reintrodukcija jedinki iz zatočeništva u Njemačkoj i Austriji.

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Kako je jedna od najrjeđih ptica na svijetu nestala i pojavila se u - Sarajevu

Kako je jedna od najrjeđih ptica na svijetu nestala i pojavila se u - Sarajevu

"Sve jedinke opremljene su GPS uređajima koji prate njihov let, a podaci se mogu prtiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu unijeti fotografije i informacije o njihovom opažanju", saopćila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Ćelavi ibis je ptica selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotokova. Obožavali su je i drevni Egipćani, a danas bilježi svega 200 jedinki, koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku.

Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. No kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj.

Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje. U normalnim okolnostima živi između 25 i 30 godina. Hrani se kukcima, gušterima, pa čak i malim sisavcima.

Nakon što je odletjela s Brača, Gipsy se samo kratko zadržala na Hvaru, S Hvara je nastavila južno sve do Slanog...

Posted by BIOM on Monday, January 16, 2023

U Europi ova vrsta je izumrla još u 18. stoljeću, a u Hrvatskoj posljednje jedinke gnijezdile su se u Istri.

Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode istaknuli su kako ova ptičja vrsta nije plaha i može joj se prići. Stoga su zamolili one koji primijete pticu da je ne uznemiravaju.

Podsjetimo, ćelavi Ibis, jedna od najrjeđih i najugroženijih ptica na svijetu, prije dva mjeseca je  posjetila Sarajevo.

Snimljena je 18. novembra 2022. godine u bazi EUFOR-a na Butmiru.

What are the news about Jonas, the famous Northern bald ibis who arrived in Sarajevo out of the blue around 8 November...

Posted by Birds of Sarajevo on Monday, December 19, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije