Kako izbjeći nadimanje od graha: Dodajte samo jedan sastojak pred kraj kuhanja
Super trik uz koji možete jesti grah bez straha od nadimanja.
Grah spada u grupu zdravih namirnica, a osim toga jeftin je i jednostavan za pripremu. Obiluje aminokiselinama, proteinima, kompleksom vitamina B, dijetalnim vlaknima, sjajan je izvor belančevina i sadrži vitamine poput folata i gvožđa.
Takođe, sadrži malo masnoće i malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj ishrani.
Ubjedljiva pobjeda FK Sarajevo u Gabeli kao sjajna uvertira u veliki derbi
Možete da ga spremate na milion načina. Ljeti grah možete da koristite i u salatama.
Međutim, mnogi izbjegavaju da ga jedu zbog nadimanja, naročito u popodnevnim i večernjim satima kada nam može stvoriti stomačne tegobe i izbacivanje neprijatnih gasova.
Ipak, ovu mahunarku možete da jedete bez straha od nadimanja, ako ga veče ranije potopite u vodu, pa sutradan isperete. Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da vari složene hemijske supstance.
Procesom potapanja graha dolazi do rastvaranja tih supstanci u vodi, te kada se prva voda baci, a grah počne da se kuha, udio tih složenih supstanci je daleko manji. Upravo to stvara nadutost u organizmu i povećava njegov intenzitet.
Ali, postoji još jedan trik i to mnogo jednostavniji. Sve što treba da uradite jeste da u šerpu u kojoj se kuha grah dodate kašiku sušene nane ili par listića nane i to 20 minuta pred kraj.
Ne morate da brinete, ova začinska biljka neće promijeniti ukus graha, piše Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.