Kako dinstati luk, a da ne usmrdite cijelu kuću? Trik je u ovome
Zbog mirisa koji se oslobađa tokom dinstanja, priprema jela koja u sebi sadrže luk nije baš omiljena.
Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u cijelu kuću, kosu i garderobu.
Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbjeći.
Pogledajte kako izgleda čišćenje sarajevskih ulica
Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.
Nakom sjeckanja luka, potrebno je spustiti ga u tavu sa zagrijanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.
Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Također, moguće je izbjeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lijepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška, piše Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.