Kako da skuhate kafu na starinski način? Mnogi prave ove četiri greške pa joj promijene ukus

1
Radiosarajevo.ba
Kako da skuhate kafu na starinski način? Mnogi prave ove četiri greške pa joj promijene ukus

Bosansku kafu uglavnom pijemo kod kuće, a možda tokom procesa kuhanja pravimo neke greške kojima joj uništavamo ukus.

Prvo i osnovno, za dobru bosansku kafu potrebna je kvalitetna mješavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz potrebe!

Drugo, malo ko zna da za bosansku kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrijava do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Može li EU uopće zaustaviti uspjeh platforme Temu?

Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri, piše Žena.

Doktor otkrio koje je mlijeko najzdravije: Šta se događa u tijelu kada ga pomiješate s kafom?

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe

  • Previše miješanja ubija ukus
  • Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe
  • Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringle također će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka
  • Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kafe

Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak