Kada je želudac neugodno pun: Ovo je 8 najčešćih namirnica koje uzrokuju nadutost

0
Radiosarajevo.ba
Kada je želudac neugodno pun: Ovo je 8 najčešćih namirnica koje uzrokuju nadutost

Nadutost, osjećaj da vam je želudac neugodno pun, stegnut ili ispunjen gasovima, uobičajeno je iskustvo. Prema nedavnoj studiji, gotovo 20 posto nas ima nadutost barem jednom sedmično.

Nadutost nije specifičan simptom s jednim uzrokom. Međutim, može biti rezultat nakupljanja plinova i hrane u želucu.

Dok jedete i pijete tokom dana, vaš želudac se širi kako bi primio hranu i tekućinu, tako da vaš stomak neće izgledati isto do večeri kao ujutro.

Održana sarajevska premijera predstave "Kako ti je ime, Hasanaginice"

Neke namirnice (na koje ćemo se vratiti) prirodno proizvode gasove kada se razgrade. To može doprinijeti osjećaju nadutosti, ali je normalan dio zdrave probave. Ova vrsta nadutosti je privremena i obično se povlači kako se hrana probavi i gasovi izlučuju.

No, neke namirnice će uzrokovati veću nadutost nego druge.

Brzi banana čips iz friteze: Slatka grickalica gotova za samo 15 minuta

Grah i leća

Iako grah i leća imaju veliku nutritivnu vrijednost (bogati su vlaknima, proteinima, željezom i drugim vitaminima i nutrijentima), smatraju se namirnicama. Umjesto graha i leće možete konzumirati drugu hranu bogatu kvalitetnim proteinima, poput mesa ili kinoe, piše Vogue.

Brokula

Brokula i drugo povrće iz porodice krstašica, poput karfiola i kupusa, poznati su po tome da izazivaju nadutost. Preporučuje da umjesto njih birate povrće poput tikvica, boranije, paprika, šparoga, patlidžana i celera.

Prokulice 

Prokulice su još jedno popularno povrće iz porodice krstašica koje može izazvati nadutost. Ako tražite alternativu, Dieras preporučuje povrće poput krastavca, paradajza i mrkve.

Foto: Pexels: Brokule

Mekinje

Iako su dobre kada želite povećati unos vlakana, mekinje su jedan od najčešćih uzroka nadutosti. Neke vrste mekinja, kao što su ječam, kukuruz, zob, riža i pšenica, smatraju se namirnicama s visokim udjelom oligosaharida. Ako tražite alternativu, birajte rižu ili visokoproteinsku kinou. Također možete tražiti proizvode bez pšenice, raži i ječma.

Mlijeko, sladoled i drugi mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi također imaju visoki udio sadržaja disaharida. Budite oprezni sa hranom koja sadrži laktozu ako ste skloni nadutosti. Mayo klinika preporučuje odabir proizvoda s malo laktoze ili bez laktoze kao alternativu.

Fruktoza

Fruktoza, šećer koji se nalazi u nekim omiljenim voćkama i vještačkim zaslađivačima, također može uzrokovati nadutost. Mayo klinika navodi jabuke, lubenicu i kruške kao voće s visokim sadržajem šećera. Dobre alternative su grožđe, borovnice i jagode.

Šećerni alkoholi

Sorbitol je oblik šećernog alkohola koji se prirodno nalazi u voću i u vještačkim zaslađivačima, kao čest uzrok nadutosti. Sorbitol se nalazi u istom voću koje ima visok sadržaj fruktoze, poput jabuka, ali i u bobičastom voću, breskvama i šljivama. Dobre alternative su voće poput grožđa te zaslađivači poput javorovog sirupa ili tamne čokolade.

Sokovi i gazirana pića

Gazirana pića mogu izazvati nadutost jer su puna ugljičnog dioksida, vrste gasa. Studije pokazuju da gutanje gasa može povećati pritisak u stomaku i dovesti do neugodnog osjećaja nadutosti. Najbolja alternativa je obična voda (a dodatna hidratacija nikad nije loša).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak