Jeste li znali zašto se zakopavaju glinene posude u vrtu? Razlog će vas iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali zašto se zakopavaju glinene posude u vrtu? Razlog će vas iznenaditi

Ako se provozate okolicom po vrućem ljetnom danu vidjet ćete brojne pristupe zalijevanju biljaka. Neki vlasnici kuća izvade crijevo na kraju radnog dana, dok drugi programiraju automatske prskalice da se uključe u zoru.

Međutim, vrijeme navodnjavanja neće dovesti samo do zdravijeg bilja, već možete uštediti i na računu za vodu.

Zalijevanje biljaka može biti umjetnost. Premalo ili previše vode nije dobro za vrtove. Iskusni vrtlari slijede ovo osnovno pravilo: zalijevajte puno i rjeđe, umjesto da premalo zalijevate prečesto.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Ravnomjerno zalijevajte biljke s pomoću alata poput crijeva ili posude kako biste im osigurali dosljednu vlagu. Pustiti da se zemlja malo osuši prije zalijevanja može pospješiti rast. Ljeti također ne morate gnojiti biljke; već su pod stresom od ljetnih vrućina i trebaju upotrijebiti svoju energiju za upijanje vode, a ne dodatnih hranjivih sastojaka.

Dobro je rano ujutro zalijevati uz pomoć prskalice ili kišnice. To je zato što zalijevanje u ovo doba dana omogućuje da se lišće brzo osuši, što obeshrabruje spore gljivica.

Ako ujutro nemate vremena, sasvim je prihvatljivo večernje zalijevanje. Navečer samo pripazite na zalijevanje izravnije u područje korijena, a ne lišća. Zalijevati hladnije večernje tlo može imati i svojih prednosti, jer vlaga neće tako brzo ispariti, što joj daje vrijeme da se upije.

Visoke temperature i toplotni stres kod biljaka: Obratite pažnju na ove znakove

Savjeti za ljetno zalijevanje

Biljke upijaju vodu kroz korijenje, a ne lišće, tako da ne morate trošiti vodu na lišće koje se čini suhim. Koristite tvrdu metalnu šipku da biste vidjeli koliko duboko voda prodire u tlo. Gurnite ju u zemlju nakon što zalijete i zaustavit će se kad udari u suhi dio.

Upotrijebite tanki sloj malča kako biste biljkama sačuvali vodu tokom vrućih ljeta. Navodnite svoj vrt čistom kišnicom postavljanjem bačvi ili posuda u blizini slivnika. Biljke će napredovati i to vam može smanjiti račun za vodu.

Drugi način štednje vode je zakopati neglazirane glinene posude u zemlju i napuniti ih vodom. Ovaj drevni način navodnjavanja koristi posude nazvane ollas, kako bi voda neprestano curila kroz njihove zidove do obližnjih biljaka i drveća, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak