Jeste li znali sa sjajnu dobrobit maslinovog ulja? Dovoljno pola kašike dnevno, evo zbog čega

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali sa sjajnu dobrobit maslinovog ulja? Dovoljno pola kašike dnevno, evo zbog čega

Poznate su brojne dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje, prvenstveno kardiovaskularno, a nova je studija pokazala i da je redovna konzumacija maslinovog ulja povezana sa značajno smanjenim rizikom od umiranja povezanog s demencijom, čak i nezavisno od ukupne kvaliteti prehrane.

Studija koju su proveli stručnjaci s Fakulteta javnog zdravstva Univerziteta Harvard proučila je podatke oko 92.000 osoba koje su konzumirale najmanje sedam grama (oko pola supene kašike) maslinovog ulja na dan i pokazala da je kod njih navedeni rizik bio smanjen 28 posto u poređenju s osobama koje su maslinovo ulje konzumirale rijetko ili uopšte nisu.

Svaki dalji porast konzumacije maslinovog ulja od pet grama imao je obrnutu povezanost sa smrću povezanom s demencijom kod žena, ali ne i kod muškaraca.

SOS Dječija sela u BiH ponudila privremeni smještaj porodicama sa djecom pogođenim poplavama

Nadalje, kod osoba koje su zamijenile jednu čajnu kaščicu margarina i majoneze jednakom količinom maslinovog ulja taj je rizik bio snižen od osam do 14 posto. Autori studije objavljene online na JAMA Network Open svjesni su njenih ograničenja, jer osobe koje jedu više maslinovog ulja vjerovatno imaju bolji socioekonomski status, što pridonosi zdravlju.

Zato su potrebne dalje studije kako bi se potvrdio uzročni učinak i optimalna količina maslinovog ulja, jer veza između njegovog konzumiranja i niže smrtnosti od demencije dosad nije bila poznata. Moguće je, kažu naučnici, i da maslinovo ulje posredno utječe na zdravlje mozga zahvaljujući dobrobitima za srce i krvne žile, piše Zivim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak