Jeste li probali kafu s ovim prirodnim zaslađivačem? Koristan začin za zdravlje srca
Cimet, začin koji se koristi već hiljadama godina zbog svojih ljekovitih svojstava i bogatog okusa, sve više privlači pažnju zbog potencijalnih zdravstvenih koristi.
Ovaj začin nije samo dodatak jelima i pićima, već se sve više istražuje i kao potencijalno sredstvo za poboljšanje zdravlja.
Studije su pokazale da cimet može imati povoljan utjecaj na zdravlje srca, snižavajući razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2 te pomažući u smanjenju visokih razina holesterola i triglicerida.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Osim toga, cimet ima antibakterijska, antioksidativna, antikancerogena, hipoglikemijska i protuupalna svojstva, što ga čini korisnim za jačanje imuniteta i zaštitu od kardiovaskularnih bolesti.
Cimet ima dugu historiju korištenja u različitim kulturama, od drevne Kine do starog Egipta, gdje je bio cijenjen kao simbol statusa te se koristio i u medicinske i kozmetičke svrhe. Danas se cimet koristi u mnogim jelima i pićima diljem svijeta, dodajući im prepoznatljivu aromu i okus.
Ovaj začin je puno zdraviji nego što mislimo
Dodavanje cimeta u jutarnju kafu može poboljšati okus pića i pružiti slatkasti okus bez dodatka šećera ili umjetnih zaslađivača.
Preporučuje se dodavanje oko četvrtine čajne kašike cimeta u prahu u šolju kafe kako bi se postigla optimalna aroma i okus. To može biti korisna zamjena za šećer ili druge zaslađivače koji mogu negativno utjecati na zdravlje, piše Punkufer.
Alternativa za one koji nisu ljubitelji cimeta je dodavanje nezaslađenog kakaa u jutarnji napitak, što također može pružiti niz zdravstvenih prednosti poput održavanja zdravog krvnog pritiska i holesterola te pružiti važne nutrijente za imunitet i tijelo poput cinka, željeza i magnezija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.