Jesenska poslastica: Recept za fini biskvitni kolač od bundeve
Ova poslastica može stajati nekoliko dana na otvorenom, ali dobro poklopljena. Okus je pravi jesenski, a oduševit će sve ljubitelje bundeve i slatkih delicija.
Bundeva je rezervirana i za slatke delicije, a za ovaj kolač trebat će vam sljedeći sastojci:
- Četiri velika jaja,
- 250 grama pirea od pečene bundeve,
- 220 grama šećera,
- 250 ml ulja,
- 260 grama brašna,
- Dvije žličice cimeta,
- Jedna kašikice soli,
- Dvije kašikice praška za pecivo,
- Četiri kašike muscovado šećera i
- Dvije velike kašike cimeta.
Priprema:
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Bundevu narežite na kriške, stavite na papir za pečenje i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 20 minuta, odnosno dok ne postane mekana. Kad je pečena, bundevu ohladite, ogulite i napravite pire.
U posudu stavite jaja, šećer, pire od bundeve i ulje te promiješate pjenjačom dok se sastojci ne sjedine. U drugu posudu stavite brašno, cimet, sol i prašak za pecivo te promiješajte. Sjedinite dvije smjese i stavite peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
U sjeckalicu stavite muscovado šećer i dvije žličice cimeta te promiksajte dok se sve ne pretvori u neku vrstu šećera u prahu. Dobivenu smjesu posipajte po vrućem kolaču.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.