Jelo koje će probuditi nostalgiju: Za današnji ručak pripremite mlince sa piletinom
Za provjereno dobar ručak nakon kojega će svi tražiti tanjir više, spremite jedno od zaboravljenih, ali preukusnih jela čiji će miris probuditi nostalgiju za zimskim danima, u kojim se iz rerne širio miris neodoljivih - mlinaca sa piletinom.
Mlinci su zapravo pečene kore koje možemo naći u većini prodavnica u BiH, a u svakom dijelu iste se zovu drugačije.
Donosimo vam recept za ovo brzo i jednostavno jelo.
Scene kao iz horor filmova: Sarajevo se guši u smogu, zrak označen kao opasan
Sastojci:
- 500 grama pečenih kora ili mlinaca
- 350 ml vruće vode
- 700 grama piletine
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 200 ml kisele pavlake
- 1 kocka za pileću supu
- 300 gr tvrdog sira
- sol
- biber
- peršun
Jednostavne kiflice sa pavlakom za brzi i ukusni doručak
Priprema
1. Kocku za supu otopiti u vrućoj vodi, te dok se rastopi, izlomite kore na dijelove koji moraju biti malo veći. Najbolje je da mjerite prema svojoj tepsiji, a oni ne moraju biti savršenog oblika.
2. Isjecite piletinu i posolite, te pobiberite. Pržite dok ne porumeni.
3. Dodajte vrhnje za kuhanje u prženu piletinu, te pomješajte u tavi da bi svi ukusi ostali tu.
4. Lomljene komade kora stavljajte u bujon i redajte ih na dno pouljene tepsije. Nakon što smo stavili komad kore, posipamo ih nadjevom od piletine.
5. Redajmo sve dok ne potrošimo materijal.
6. Na vrh rendajmo tvrdi sir pomiješan sa vrhnjem za kuhanje, te pecite na 200 stepeni oko 30-35 minuta, tačnije dok sir ne poprimi rumenkastu boju.
Za ovaj recept možete koristiti i puretinu, a od piletine najbolje je koristiti pileće filete ili batake koji će dati posebnu sočnost ovom jelu.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.