Jeftina i dobra: Pet pića koja mogu poboljšati zdravlje probavnog trakta
Vijekovima su se ljudi širom sveta okretali specijalizovanim pićima za zdravstvene beneficije.
Od specijaliziranih tonika do čajeva i svega između, ne nedostaje pića koja obećavaju da će poboljšati zdravlje crijeva. Iako se nešto od toga može činiti pametnim marketingom, rastuća istraživanja daju uvid na zdravstvene prednosti određenih pića.
Ali s toliko pića za koja se tvrdi da podržavaju zdravlje crijeva, kako možete reći koja pića su zaista vrijedna vašeg vremena?
Menstrualno siromaštvo u BiH | Drage naše, pitamo vas: Da li su higijenske potrepštine preskupe?
Zašto biste trebali piti zdrava pića?
Mikrobiom crijeva je složena mreža "dobrih" bakterija koja pomaže tijelu da probavi hranu i apsorbira hranjive tvari. Takođe podržava imuni sistem. Istraživači još uvijek uče sve načine na koje mikrobiom crijeva utječe na ljudsko zdravlje. Ali prednosti napitaka zdravih za crijeva ne prestaju tu. Neki također sadrže vitamine i antioksidanse koji mogu imati protuupalne prednosti.
Sve ove prednosti možete dobiti od hrane i suplemenata, ali ponekad je zgodnije (i ukusnije!) posegnuti za pićem.
Kombucha
Kombucha se proizvodi fermentacijom zaslađenog čaja s probiotičkim mikroorganizmima zvanim SCOBY (simbiotska kultura bakterija i kvasca). Sadrži i polifenole, esencijalne vitamine i minerale koji djeluju kao antioksidansi. Istraživanja sugeriraju da kombucha može podržati zdravlje jetre i crijeva. Iako se kombucha konzumira stoljećima, doživjela je porast popularnosti.
Sada možete pronaći kombuchu skoro svuda, a brendovi nastavljaju da rastu. Stoga je važno pročitati oznake nutritivne vrijednosti prije nego što određenu marku kombuche učinite redovnim dijelom svoje prehrane. Mnogi brendovi sadrže aditive i visok nivo dodanog šećera, što može smanjiti prednosti kombuche. Ne zaboravite da kombuchu držite u frižideru.
Čaj od đumbira
Đumbir je pikantan začin koji se nalazi u mnogim jelima i pićima. Ima dugu istoriju upotrebe u medicini zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Kada je u pitanju zdravlje crijeva, istraživanja pokazuju da đumbir može pomoći u ublažavanju mučnine i želuca. Đumbir također može potaknuti pokretljivost želuca , što može ublažiti simptome žgaravice i nadimanje. Čaj od đumbira možete napraviti kuhanjem samog đumbira ili dodavanjem drugim začinima i listovima čaja.
Kefir
Kefir je drevni fermentisani napitak. Tradicionalno, kefir se pravi od mlijeka, bilo koja vrsta će biti dovoljna. Ali nedavno je na tržište stigao i biljni kefir. Da bi se napravio kefir, mlijeko se fermentira kefirnim zrncima, koji su zapravo moćni probiotici, posebno bakterije mliječne kiseline (LAB) i klasteri kvasca. Ovi probiotici mogu podržati zdravlje crijeva i ublažiti simptome poput plinova i nadimanja.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće se proizvodi dodavanjem kvasca, važnog probiotika, u sok od jabuke ili jabukovače. Kvasac razgrađuje šećer u soku od jabuke. Dakle, poput kefira i kombuče, jabukovo sirće je fermentisana tečnost. Sveukupno istraživanje ostaje nejasno o tome da li jabukovo sirće ispunjava svoja obećanja o zdravlju crijeva. Postoje tvrdnje da pospješuje zdravu probavu i ublažava nadutost. Ali neke studije sugeriraju da može pogoršati gastrointestinalne simptome .
Zeleni čaj
Zeleni čaj se pravi od infuzije listova biljke Camellia sinensis. Koristi se hiljadama godina u tradicionalnoj kineskoj medicini, a postalo je popularno piće širom svijeta.
Zapravo postoje dokazi koji potvrđuju da je zeleni čaj dobar za zdravlje crijeva. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Osim toga, polifenole čaja razgrađuju crijevne bakterije kako bi potaknule rast zdravih crijevnih bakterija i spriječile rast štetnih bakterija.
Svi savjeti su samo potpora za zdravlje ili ublažavanje simptoma. Za svaku upotrebu, konsultirajte se sa svojim ljekarom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.