Jednostavno sočan: Isprobajte gin-tonic kolač
Ako volite popiti gin-tonic, onda sigurno nećete moći odoljeti i gin-tonic kolaču.
Donosimo vam recept za ovu jednostavnu i sočnu poslasticu.
Sastojci za biskvit:
- 200 grama oštrog brašna
- 100 grama maslaca sobne temperature
- 100 grama šećera u prahu
- 2 male kašike praška za pecivo
- 4 veća jaja
- sok od 1 limete
Sastojci za topli sirup:
- 75 grama kristal šećera
- 5 supeniih kašika gina
- 5 supenih kašika tonika
Sastojci za šećernu glazuru:
- 200 grama šećera u prahu
- 2supene kašike gina
- 2 supene kašike tonika
Priprema:
1. Posudu za pečenje namažite maslacem i pospite s brašnom. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo.
2. U posudu za miksanje ubacite šećer i maslac narezan na kockice. Miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete vrlo glatku i kremastu smjesu. Zatim ubacujte jedno po jedno jaje i nakon svakog jajeta miksajte dok ga u potpunosti ne povežete s ostatkom smjese.
3. Dodajte sok od limete i promiješajte. Na kraju dodajte prosijano brašno i sjedinite ga sa smjesom. Stavite smjesu u kalup, poravnajte kašikom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni. Pecite oko 30 minuta ili sve dok kolač ne dobije zlatnožutu boju i rubovi se odvoje od kalupa.
4. Dok se kolač još peče, pripremite topli sirup. Sastojke za preljev pomiješajte u lončiću i stavite na srednje jaku vatru. Kad se šećer u potpunosti otopi, maknite s vatre. Kada kolač izvadite iz pećnice, mjestimično ga probodite s čačkalicom i prelijte toplim sirupom. Pustite da se kolač u potpunosti ohladi.
5. Kada je hladan, izvadite ga iz pleha i stavite na tanjir na kojem ćete ga poslužiti. Pripremite šećernu glazuru. Pomiješajte šećer, gin i tonik dok ne dobijete glazuru guste teksture. Ne smije biti previše tekuća jer će onda glazura skliznut s kolača. Prelijte preko kolača i po želju ukrasite kriškama limete, piše Zadovoljna.hr.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.