Skromno, jeftino i ne može biti ukusnije: Zasladite se omiljenom poslasticom Rusa

0
Radiosarajevo.ba
Skromno, jeftino i ne može biti ukusnije: Zasladite se omiljenom poslasticom Rusa
Foto: Unsplash / Ilustracija

Ruski medovik je vrsta skromnog, jeftinog kolača koji se priprema u Rusiji.

U posljednje vrijeme vrlo je popularan i u Bosni i Hercegovini, često se dijeli i hvali na društvenim mrežama, može se kupiti u trgovačkim centrima, a mi vam donosimo recept za domaću verziju. 

Sastojci za kore: 

3 jaja, 250 g šećera,

180 g margarina ili maslaca 

4 kašike meda 

600 g brašna i još 100 g za razvlačenje kora

1 mala kašika sode bikarbone 

 Sastojci za fil 

1.400 g kisele pavlake sa velikim procentom masnoće

500 g šećera

Priprema: 

Umutiti jaja sa šećerom pa staviti na paru da se kuhaju 10 minuta. Za to vrijeme otopiti na laganoj vatri margarin ili puter i med. Kada prođe 10 minuta, sve sjediniti. Skloniti sa vatre pa dodati sodu bikarbonu i promiješati. Dodati pola količine brašna i dobro sjediniti.

Postepeno dodavati ostatak brašna i miješati dokle god može da se miješa, a pred kraj dodati ostatak brašna i umijesiti tijesto rukom. Tijesto je toplo i lako se mijesi. Staviti ga u kesu i ostaviti tako da se potpuno ohladi.

Ohlađeno testo podijeliti na 4 dijela, pa jedan uz pomoć dosta brašna razviti na papiru za pečenje i preneti na obrnuti pleh. Dok razvijate prvu koru, rerna se zagrijava na 180 stepeni.

Kora treba da je preko cijelog pleha, čak može malo i da pređe ivice. Staviti da se peče oko 10 minuta ako je pleh deblji, ako je tanji, dovoljno je 8. Dobro pazite na vrijeme, jer ako ih prepečete bit će previše tvrde za skidanje sa pleha i lomit će se.

Čim izvadite koru iz rerne, nožem odsijecite krajeve i prenesite koru na krpu. Ako pravite pola mjere, pecite samo dvije kore pa kada odsjecate krajeve, čim izvadite koricu odmah je i na pola presjecite, jer kako se hladi stvrdnjava se.

Ne bacajte odsečene krajeve, jer se na kraju melju i njima se kolač ukrašava.

Dok se prva kora peče, pomiješajte pavlaku sa šećerom i izmiješajte. Stavite u frižider i dok budete pekli kore, povremeno promiješajte. Isto uradite sa sve 4 korice. Pečene su kada su lijepe braon boje.

Pečene korice ohladite, pa stavite jednu po jednu na tacnu i filujte svaku četvrtinom fila. Završite filom i pospite sve izmrvljenim okrajcima od kora i stavite u frižider da odstoji preko noći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije