Jednostavna i brza metoda: Ovo je način za uzgoj gljiva kod kuće

2
Radiosarajevo.ba

Uzgoj gljiva kod kuće je lakši i zabavniji - nego što mislite.

Zaboravite kupovinu gljiva sa polica dućana. Ono što vam treba da bi uzgojili ukusno povrće je malo prostora i vlage, te slobodan kuhinjski pult.

Gljive sigurno nisu životinje. Nisu ni baš biljke, bez pravog korijenja, lišća ili hlorofila.

Smog ostao, obećanja nestala: Sedam godina kasnije Sarajevo je i dalje među najzagađenijim gradovima

Gljive, u klasi za sebe, uključuju gljive, plijesni i kvasce. Žive svugdje: pod zemljom, u zraku, na našim zidovima, a ponekad i u našim tijelima. Gljive koje jedemo su plodna tijela određenih sojeva micelija koji nose spore za razmnožavanje.

Udomaćile su se u svim kuhinjama svijeta, pa tako uživamo u njihovim plodovima, pravimo soseve, a savršene su kao prilog brojnim mesima, povrću ili same, piše Hobby Farma.

Drveće međusobno komunicira? Naučnici otkrili fascinantnu tajnu prirode

Postoji više od 2.000 vrsta gljiva koje su klasifikovane, od kojih je samo oko 200 jestivo.

Od njih, samo nekolicina se uzgaja putem uzgoja gljiva ili se uzgaja u divljini, poput smrčaka, za prodaju. 

Kako uzgojiti gljive u kući?

Možete kupiti micelijum za uzgoj u gredicama ili kutijama napunjenim odgovarajućim supstratom za uzgoj, koji je obično poznat kao supstrat, poput komposta ili stajskog gnojiva.

Drugi mogući supstrati su kanta svježeg taloga kafe, ako je dostupan u kafićima, ili slama. Ako imate pristup nedavno nacijepanim trupcima, možete kupiti drvene tiple ili čepove impregnirane micelijumom, koje utisnete u prethodno izbušene rupe u trupcu.

Gljive je najbolje uzgajati u natkrivenom prostoru, gdje se temperatura i vlaga mogu kontrolirati. Šupa, garaža, vrtni hladnjača ili podrum će dobro poslužiti - bilo gdje zaštićeno od sunca gdje je moguće osigurati gljivama optimalnu temperaturu za rast od najmanje 15 stepeni Celzijevih i nekoliko sati svjetla (koje može biti umjetno) dnevno. Napolju, uzgajajte gljive u gredicama, na hrpama komposta ili u trupcima, piše Gardener.

Foto: Anadolija:

Šta je potrebno?

Kupite pakovanje micelija bukovača ili drugih jestivih gljiva, zajedno sa malo slamke. Potopite slamku u vodu preko noći kako biste bili sigurni da je potpuno vlažna, a višak vode ocijedite. Pomiješajte micelije gljive sa vlažnom slamkom, a zatim ih spakujte u polietilensku vrećicu, poput vrećice za smeće.

Zatvorite i ostavite šest sedmica na vlažnom, zaštićenom mjestu između 20-25 stepeni Celzijevih, kao što je blizu vaše kompostne gomile. Kako se slama raspada, micelije gljive će rasti u njoj, kolonizirajući slamku.

Gljive brzo rastu, pa ih provjeravajte svakodnevno i berite čim gljive budu dovoljno velike za jelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak