Izgleda kao meso: Kako napraviti dimljenu lubenicu
U restoranu Duck's Eatery u New Yorku možete probati dimljenu lubenicu koja se priprema na isti način kao i dimljeno meso. Nevjerovatno je, uvjerit ćete se kada pogledate video u nastavku, da izgleda isto kao pečeno meso.
Vlasnik restorana Duck's Eatery i kuhar William Horowitz je rekao: "Poznati smo po dimljenom mesu i htjeli smo ponuditi više veganskih i vegetarijanskih jela. Jednostavno radimo isto što hiljadama godina radimo s mesom, tehnikama koje se čine čudnim, ali, ustvari, potpuno su normalne. I ukusne."
Za pripremu dimljene lubenice potrebno je šest dana. Lubenica se marinira u korijanderu, origanu i mješavini soli a tajni sastojak je hrastov pepeo. Lubenica se suši, potom dimi pola dana. Hrastov pepeo obavija je korom izvana koja izgleda kao koža. Zatim se peče u pećnici s ružmarinom i zalijeva svojim sokom. Od jedne ovako pripremljene lubenice može se najesti 3-5 ljudi. Vlasnik restorana okus ovako pripremljene lubenice opisuje kao "dimljen, pikantan, slan, vruć i sočan, ali još uvijek lubeničast, u tome je njena ljepota".
Pogledajte u nastavku kako se priprema ovo neobično jelo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.