Tri razloga zbog kojih je lubenica savršeno ljetno voće

Radiosarajevo.ba
Tri razloga zbog kojih je lubenica savršeno ljetno voće
Pixabay / Ilustracija
Lubenica je mnogima omiljeno ljetno voće jer najbolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima.

Iako govorimo da je lubenica voće, ona je zapravo povrće koje ima mnogo zdravstvenih prednosti. Sadrži antioksidanse koji štite tijelo od slobodnih radikala. Povećava stvaranje urina čime pomaže u izbacivanju toksina iz organizma.

Dobra je za zdravlje srca, te pomaže u regulaciji krvnog pritiska zbog velike količine minerala kalija i magnezija.  

Donosimo vam tri razloga zbog kojih je lubenica savršeno ljetno voće:

Odlična je za mršavljenje

Lubenica je savršeno ljetno voće za one koji se hrane zdravo i žele smanjiti kilograme. Zbog velike količine vode koju sadrži (92%), lubenica može zasititi i smanjiti želju za slatkim. Upravo je zbog toga odličan međuoborok sa vrlo malo kalorija. 100 g lubenice sadrži samo 30 kcal

Hidratizira tijelo

Ljeti je hidratacija organizma vrlo važna. Putem mokraće, znojenja i disanja tijelo izlučuje oko 2 l vode dnevno, a uz sportske aktivnosti i stres još i više. Zbog visokih temperatura se znojimo više nego obično, pa je stoga potrebno nadoknaditi tijelu izgubljenu vodu u obliku vode i hrane. S obzirom na to da da 92% lubenice čini voda, ovo ljetno voće je idealno za hidrataciju i osvježenje

Ubrzava proces oporavka mišića

Lubenica sadrži aminokiselinu L-citrulin koja smanjuje vrijeme koje je potrebno za oporavak mišića nakon treninga. Ova aminokiselina ubrzava proces uklanjanja viška mliječne kiseline u mišićima koja je „krivac“ za zatezanje mišića nakon napornih vježbi. U 120 grama lubenice nalazi se 150 mg citrulina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije