Izbjegnite prženje na ulju: Napravite neodoljive krofne u rerni za samo 15 minuta
Krofne su omiljena poslastica mnogih, a gotovo svaka domaćica ima svoj recept za njih.
Tradicionalno se prže u dubokom ulju, ali sve je popularnija opcija onih koje se peku u rerni, jer uz njih možete uživati bez grižnje savjesti.
Iako su krofne najčešće u slatkoj verziji, postoje i recepti za slane krofne, što dodatno širi paletu ovog ukusnog tijesta. Ali, krafne su često na listi namirnica koje nije lako uklopiti u plan zdrave prehrane, zbog njihove visoke kalorijske vrijednosti, naročioto kada se pripremaju prženjem u dubokom ulju.
Na autobuskoj stanici u BiH pronađeno tijelo muškarca
Zbog toga je dobro isprobati recept za pečene krofne, koje su podjednako sočne i prozračne, ali s puno manje kalorija, a ne gube na okusu.
Sastojci
- 2 jaja
- 30 g kristal šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 vrećica praška za pecivo,
- 200 ml jogurta,
- 16 kašika brašna,
- 90 ml ulja
Priprema
Jaja umutite sa šećerom. Dodajte ostale sastojke, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer, brašno i sve lijepo umutite da se dobro sjedini.
Krofnice peći u limu za pečenje s kalupima u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Potom ih pospite šećerom u prahu i uživajte u neodoljivom okusu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.