Italijanska krempita: Neodoljivo hrskava, a po jednoj stvari se razlikuje od 'naše'
Mnogi ljubitelji krempita, pored kreme, vole i fine hrskave kore od lisnatog tijesta.
Takvi će vam vjerovatno reći kako je jedina mana kod ovog kolača u tome što nema još koju koru.
Upravo zbog takvih među vama donosimo vam recept za jednu posebnu krempitu - italijansku. Italijanska krempita ima još jedan dodatni sloj lisnatog tijesta, u nekim verzijama čak i dva. Sve skupa pomalo podsjeća na čuveni francuski millefeuille, ali je pojednostavljeno i ležerno, baš kako Italijani vole, piše Slobodna Dalmacija.
Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90
Isprobajte ovaj recept, sigurno će vam se svidjeti.
Sastojci
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- 1 l mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g šećera
- 10 g gustina
- 5 žumanaca
- 1 vrećica želatina
- 1 vanilin šećer
Priprema
Tijesto razvaljajte, podijelite svaku koru na dva dijela, nabockajte ih i ispecite.
Jeste li probali zimsku voćnu tortu? Kolač s kivijem i mandarinama će vas oduševiti, a lako se pravi
Dok se kore peku, skuhajte kremu. Žumance izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom gustinom i malo mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte.
Čim zakuha, maknite ga s vatre pa mu dodajte smjesu žumanaca i gustina te kuhajte dok se ne zgusne.
Maknite s vatre i dok se hladi pomiješajte želatin s vodom prema uputama na pakovanju pa ga dodajte u još toplu kremu.
Kad se krema ohladi, izmutite slatko vrhnje u šlag pa ga dodajte kremi i dobro promiješajte.
Na prvu koru namažite kremu, poklopite je drugom i ponavljajte dok sve ne potrošite (završite 4. korom). Ostavite da se stisne u frižideru pa pospite šećerom u prahu.
To je to! Uživajte u ovoj italijanskoj poslastici!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.