Imate tanku i slabu kosu? Saznajte koje ulje ubrzava rast, a odlično je i ako vam je tjeme masno

0
Radiosarajevo.ba
Imate tanku i slabu kosu? Saznajte koje ulje ubrzava rast, a odlično je i ako vam je tjeme masno

Kako bi naša kosa bila zdrava, sjajna i jaka, ali i kako bi se manje mastila, možemo da je njegujemo raznim uljima. Do sada se, kao ultimativno ulje za njegu kose, smatralo ulje kokosa i uz njega bademovo i jojobino ulje.

Ali, stručnjaci za njegu kose su došli do zaključka kako je ipak neko sasvim drugo ulje, ulje kedra, ipak najbolje rješenje ne samo za zdravu kosu već i za regulisanje viška sebuma koji uzrokuje brzo mašćenje temena.

Također, ulje kedra je odlično rješenje za tanku i slabu kosu koja previše opada jer je osnažuje i podstiče njen rast.

Misterija koja traje skoro 30 godina: Otpjevao najtužniju pjesmu pa nestao

Ulje kedra ima antibakterijska i antifungalna svojstva koja pomažu u čišćenju tjemena, uklanjanju viška sebuma, nakupljene prljavštine i peruti. Uklanjanjem viška sebuma, ulje kedra zapravo balansira količinu masnoće na tjemenu i podstiče cirkulaciju što rezultira i bržim rastom kose i zdravijom i snažnijom kosom. Osim što čisti tjeme i podstiče rast kose, ulje kedra umiruje i potencijalne upalne procese što, osim smanjenim mašćenjem, rezultira i slabijom pojavom peruti.

Kako koristiti ulje kedra?

Ulje kedra dolazi u obliku eteričnog ulja pa je, zapravo prilično snažno i potrebno ga je koristiti na ispravan način. Zato, jednu ili dvije kapi ulja kedra je potrebno pomiješati sa šamponom za kosu koji inače koristimo ili s maskom za teme koju ostavljamo da djeluje nekoliko minuta i potom je ispiremo.

Ulje kedra na tjeme možemo da nanesemo i u obliku uljnog tretmana i tada ga je potrebno pomiješati s baznim uljem kao što je ulje semenki grožđa, ulje jojobe ili kokosovo ulje. Ovaj uljni tretman radi se tako što ćemo dvije kapi ulja kedra pomešati s 15 ml baznog ulja i dobro umasirati u vlažno teme i tako ostaviti najmanje 30 minuta pa dobro isprati kako u kosi ne bi ostali ostaci ulja što je ponovno može zamastiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak