Ima svoj rok trajanja: Trikovi za duži život donjeg veša

1
Radiosarajevo.ba
Ima svoj rok trajanja: Trikovi za duži život donjeg veša

Donji veš je komad odjeće bez kojega ne možemo zamisliti život, a što manje pari donjeg veša imamo, to ćemo ga više nositi i to će uticati na njegov kvalitet.

Ali, postoje trikovi koji mogu produžiti životni vijek donjeg veša, te sačuvati tkaninu od neželjenih rupica.

Tvrdokorne mrlje koje ne spadaju ni nakon višestrukog pranja deterdžentom i pomoćnikm sredstvima su znak da je vašem donjem vešu vrijeme za promjenu.

Meteorolozi upozorili građane o nevremenu: Pratite uživo kretanje oluje koja dolazi u BiH

Donji veš koji je nošen dugo i ima promjene kvalitete, ali i izgleda, također može biti "plodno" tlo za razvoj bakterija i gljivica koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. 

Iako je rizik od ovakvih infekcija nizak, osim higijene, bitno je povesti računa i o donjem vešu. 

Čišćenje wc školjke je jednostavnije uz ovaj predmet: Riječ je o šibicama

Donji veš se rastegnuo ili izgubio svoju formu

Donji veš bi trebao da nam pristaje savršeno, te da ne gubi oblik. Ukoliko ste primjetili da vam je donji veš širok ili ne pristaje uz tijelo, trebalo bi ga promijeniti jer je tkanina izgubila svoja svojstva. 

Šta uraditi sa starim donjim vešom?

Često od starih majica pravimo krpe koje koriste u domaćinstvu čak i nakon svog "životnog vijeka". Modna industrija proizvodi tone otpada godišnje, a krpe za čišćenje su odličan način kako sačuvati i novac i prirodu. 

Riješite se neugodnog mirisa iz kante za smeće uz ovaj jednostavan trik

Kako produžiti život donjeg veša?

Postoji nekoliko trikova koji će pomoći da produžite život donjeg veša. 

1. Uložite u kvalitetni donji veš

Probajte birati prirodne materijale koji daju koži da "diše", te koriste visokokvalitetne tkanine koje su izdržljive na mašinsko pranje, te često nošenje. 

Psi koji osvajaju ljude na TikToku: Pogledajte kako se ovi ljubimci bave streličarstvom

2. Ručno pranje gaćica

Mašina za veš je pomagačica u kući, ali može biti gruba prema delikatnim tkaninama. Ukoliko je donji veš izrađen od osjetljivih materijala, možete ga oprati na ruke, dodajući malo deterdženta za pranje veša u umivaonik, te staviti da se suše nakon pranja. 

3. Vrećice za donji veš u mašini za pranje veša

Ako perete gaćice u mašini za veš, koristite vrećicu za donji veš koja će pomoći da se veš zaštiti od uništenja u veš mašini. Sušenje donjeg veša na niskoj temperaturi, ukoliko koristite sušilicu, može pomoći da se tkanina održi "na svom mjestu", te da ne bude većih oštećenja veša. 

Također, prirodni materijali se znaju skupiti na visokim temperaturama, te sušenje na niskim osigurava da će vam donji veš savršeno pristajati i nakon pranja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak