Ideja za brzi ručak: Piletina u novoj varijanti koju ćete spremati stalno
Nekada nam nedostaje ideja za ručak, a nekada jednostavno nemamo vremena pa ugrabimo šta god nam se pruži.
Donosimo vam lagani recept koji će oduševiti i ljubitelje brzih obroka, ali i one koji jednostavno uživaju u hrani. Riječ je o hrskavoj i ukusnoj piletini sa povrćem.
Sastojci
- 300 grama fileta pilećih prsa
- 2½ kašike svijetlog soja sosa
- biljno ulje za prženje
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 3 kašike kukuruznog brašna
- 1 kašika susama
- 2 luka
Priprema
1. Narežite piletinu na tanke trakice. Prelijte sa 2 kašike soje i marinirajte u frižideru, poklopljeno, oko 1 sat.
Stanovnici Vogošće i danas bez grijanja: "Probudili su nas hladni radijatori. Šta radi Nihad Uk?"
2. U međuvremenu zagrijte 1 kašiku ulja u woku ili dubokoj tavi na srednjoj vatri i pecite paprike 3-4 minuta dok ne počnu da omekšaju. Izvadite šupljikavom kašikom i ostavite sa strane.
3. U plitku posudu rasporedite kukuruzno brašno. Začinite, a zatim dodajte marinirane piletine i promiješajte da se dobro prekriju.
4. Napunite wok ili duboku tavu uljem tako da bude oko pola cm duboko, a zatim zagrijte na srednje jako. Pažljivo dodajte piletinu, kuhajte 3-4 minute, koristeći hvataljke da redovno okrećete dok ne postane zlatno i hrskavo. Izvadite šupljikavom kašikom i stavite na tanjir obložen kuhinjskim papirom da se ocijedi.
5. Pomiješajte preostalu soju, slatki čili i susam u velikoj posudi. Dodajte kuhane paprike, hrskavu piletinu i mješajte dok se svi komadi ne prekriju. Poslužite posuto lukom.
Služite vruće uz pire krompir, rižu ili kruh.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.