Idealan lagani recept za ručak: Kukuruzna pita sa sirom
Pitanje koje postavljamo sami sebi svaki dan: Šta danas jesti?
S obzirom da su vrućine i organizmu ne treba teška hrana. Donosimo vam jedan jednostavan recept koji je idealan uz salatu.
Potrebno vam je:
500 gr tanke kore za pitu
300 gr kajmaka
100 gr krem sira
200 ml jogurta
2 kom jaja
1/2 prasak za pecivo
30 gr sjemenke bundeve
250 gr palente ( kukuruzni griz )
po potrebi soli
1,5 dl ulja
Način pripreme:
Tanke kore za pitu presjeći po širini i prekriti vlažnom krpom da se ne suše dok pripremite fil.
Za fil pomiješati kajmak, sir, jaja ,0,5 dl ulja, jogurt, p.z.p. i sjemenke bundeve. Soli dodajete po ukusu - u zavisnosti od toga koliko je već slan kajmak ( ili neki drugi kremasti sir ).
Uzimati po dvije kore (tj jedna samo presječena) na prvu kapnuti par kapi ulja i razmazati, preklopiti pa na drugu namazati dvije kašike fila ( gledati da se sjemenke baš ne grupišu puno) krajeve ostaviljati prazne.
Samo da napomenem da u mom pakovanju ima 16 kora i bilo je taman za sve, a pošto znam da kod različitih proizvođača ide i različit broj kora.
Stranične dijelove preklopiti prema unutra pa zamotati u "štapiće" ili motajte po želji.
Gotove štapiće redati u pleh. Preporučujemo da stavite papir za pečenje prije nego krenete sa redanjem, kako vam se ne bi zalijepilo.
Nakon toga premažite ih ostatkom fila ( bez semenki) i obilno posuti palentom- oko 250 grama, piše Coolinarka.
Pecite u zavisnosti od jačine vaše rerne na 200 stepeni do 30 minuta. Kad porumeni izvadite.
Uživajte!
PS: Obavezno neku salatu poslužite. :)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.