Idealan lagani recept za ručak: Kukuruzna pita sa sirom

0
Radiosarajevo.ba
Idealan lagani recept za ručak: Kukuruzna pita sa sirom

Pitanje koje postavljamo sami sebi svaki dan: Šta danas jesti?

S obzirom da su vrućine i organizmu ne treba teška hrana. Donosimo vam jedan jednostavan recept koji je idealan uz salatu

Potrebno vam je: 

500 gr tanke kore za pitu
300 gr kajmaka
100 gr krem sira
200 ml jogurta
2 kom jaja
1/2 prasak za pecivo
30 gr sjemenke bundeve
250 gr palente ( kukuruzni griz )
po potrebi soli
1,5 dl ulja

Način pripreme: 

Tanke kore za pitu presjeći po širini i prekriti vlažnom krpom da se ne suše dok pripremite fil.

Za fil pomiješati kajmak, sir, jaja ,0,5 dl ulja, jogurt, p.z.p. i sjemenke bundeve. Soli dodajete po ukusu - u zavisnosti od toga koliko je već slan kajmak ( ili neki drugi kremasti sir ). 

Uzimati po dvije kore (tj jedna samo presječena) na prvu kapnuti par kapi ulja i razmazati, preklopiti pa na drugu namazati dvije kašike fila ( gledati da se sjemenke baš ne grupišu puno) krajeve ostaviljati prazne.

Samo da napomenem da u mom pakovanju ima 16 kora i bilo je taman za sve, a pošto znam da kod različitih proizvođača ide i različit broj kora.

Stranične dijelove preklopiti prema unutra pa zamotati u "štapiće" ili motajte po želji. 

Gotove štapiće redati u pleh. Preporučujemo da stavite papir za pečenje prije nego krenete sa redanjem, kako vam se ne bi zalijepilo. 

Nakon toga premažite ih ostatkom fila ( bez semenki) i obilno posuti palentom- oko 250 grama, piše Coolinarka.

Pecite u zavisnosti od jačine vaše rerne na 200 stepeni do 30 minuta. Kad porumeni izvadite. 

Uživajte! 

PS: Obavezno neku salatu poslužite. :) 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak