Hrana koja povećava i umanjuje rizik od raka
Među ključne stvari spadaju proteini i zdrave masti, baš kao i puno povrća. Ono bi trebalo zauzimati većinu našeg tanjira na dnevnoj bazi, dok bi ostatak trebalo popunjavati nemasno meso i riba.
No, koje namirnice izbjegavati?
Šećer, koji je sastavni dio pojedinih pića ili hrane kao što su kečap, štapići od žitarica ili biskviti podstiču pojavu i širenje raka dojke kod žena.
Nutricionistica Kerry Glassman kaže da bi pogotovo za večeru trebali izbjegavati prerađenu hranu u koju spada prerađeno meso poput hrenovki i salama. Ne samo što sadrži velike količine soli, već i puno zasićenih masti od kojih stomak samo raste. Držite se dalje i od rafiniranog ulja, ugljikohidrata... sve ove namirnice povećavaju rizik od raznih bolesti i raka.
Što se više budete držali podalje od kobasica i sličnih prerađevina, napominje Kerry, to će vam u kasnijim godinama organizam biti zahvalniji i smanjit ćete rizik od raka, bolesti srca i gihta.
Dakle, ukoliko se želite zaštititi i povećati šanse svog organizma u borbi protiv bolesti i stvaranja kanceroznih ćelija, onda konzumirajte ove namirnice: zelenu salatu (i svo povrće koje je zeleno i sa listovima), brokule, kelj, borovnice, orahe i sjemenke, organsko meso, gljive, ribu... Pogledajte više u ovom videu:
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.