Hidratacija na prvom mjestu: Ove namirnice će vas držati u životu tokom vrelih dana

0
Radiosarajevo.ba
Hidratacija na prvom mjestu: Ove namirnice će vas držati u životu tokom vrelih dana

Hidratacija je ključni element za očuvanje zdravlja i vitalnosti tijela. Tokom ljetnih mjeseci, naročito kada su temperature visoke i tjelesna aktivnost povećana, pravilna hidratacija postaje još važnija.

Nutricionisti naglašavaju kako je pravilno održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina ključno za optimalno funkcioniranje organizma.

Uz stalni unos vode dobro je konzumirati i hranu koja hidrira jer dehidracija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Preporučena dnevna doza unosa vode je oko dva litra, a organizam se može osvježiti i sljedećim namirnicama.

Tviteraš Dodik ponovo napada: 'Murphy, ako ikako možeš, prođi me se'

Lubenica

Ljeto je gotovo nezamislivo bez hladne, sočne lubenice. Sadrži oko 95 posto vode pa je odlična za hidrataciju organizma. Osim toga, dobra je za probavu, a može i utažiti žeđ. Može se kombinirati s voćem, a od nje se mogu raditi različite vrste koktela i pića.

Krastavac

Poznato je da krastavac hidratizira i osvježava kožu, a isto je i kada se konzumira. Ovo povrće djeluje kao diuretik i održava ravnotežu vode i soli u tijelu, a postotak vode koji sadrži sličan je onom u lubenici. Nutricionisti navode da jedan krastavac dnevno može pomoći u hidrataciji organizma, a sadrži kalij, magnezij i mangan koji su ključni za dobro funkcioniranje organizma.

Jagode

Ljeto je nezamislivo i bez jagoda koje, poput lubenice i krastavca, sadrže preko 90 posto vode. Uz vodu, kroz jagode se u organizam unose i razni vitamini i minerali, kao i limunska, vinska i jabučna kiselina. Mogu se jesti same, u voćnoj salati, smoothiejima, kolačima, sa zobenim pahuljicama...

Dinja

Gdje su lubenice, ima i dinja. Bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima te doprinosi općem zdravlju organizma. Sastoji se od oko 90 posto vode, bogata je kalijem i može se konzumirati na razne načine. Osim u salate, može se dodati i sladoledu, koktelu, jogurtu, prenosi Espreso.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak