Grašak i piletina po receptu naših starih: Trik je u ovoj stvari
Da li ste od onih koji grašak pripremaju na starinski način?
Mi vam danas donosimo upravo takav recept, onaj kada prvo izdinstate malo crnog i bijelog luka, pa mrkvu i na kraju dodate grašak i kuhate sve do zaprške. Na kraju bogato zapržite i servirate - a trik je u načinu serviranja, s prepečenim hljebom i rendanim sirom.
Sastojci
- 100 g suhog mesa
- 900 g piletine bez kostiju i kožice
- 1 l pilećeg bujona (pileća supa od kockice)
- 1 glavica crnog luka
- 15 g putera
- 500 g graška
- 1,5 dl tečne neutralne pavlake
- 2 kašike sitno sjeckanog peršuna
- 6 šnita prepečenog hleba
- rendani sir
- so, biber
Način pripreme
Isjeckajte sitno i crni i bijeli luk i suho meso. Zagrijte u šerpi puter, dodajte luk i suho meso i dinstajte dok crni luk ne postane staklast, a onda dodajte piletinu isječenu na kockice.
Raste zabrinutost u EU nakon Putinove prijetnje ratom: Pogledajte šta kažu građani devet zemalja
Kratko propržite i dodajte grašak, te malo vode, pa kuhajte sve dvadesetak minuta (dodavati vode po potrebi), a onda nalijte supom i kuhajte dok se meso i grašak ne skuhajte (oko 40 minuta). Na kraju dodajte pavlaku i peršun. Blago tostirajte hljeb i na tople parčiće stavite rendani sir i malo peršuna i stavite po jedno parče u svaki tanjir sa jelom.
To je to. Prijatno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.