Recept za hrskavu kljukušu: Obrok gotov za čas posla, počastite se bez puno truda

5
Radiosarajevo.ba
Recept za hrskavu kljukušu: Obrok gotov za čas posla, počastite se bez puno truda
Foto: Coolinarika / Kljukuša

Kljukuša je jedno od jela koja nose duh domaće, tradicionalne kuhinje, a njen jednostavan način pripreme i bogatstvo okusa čine je pravim delikatesom.

Ova jelo, omiljeno u mnogim krajevima naše zemlje, često je na stolu za brze, ali sočne obroke, a njena kombinacija sastojaka savršeno se uklapa uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Sastojci:

3-4 kašike brašna
4 krompira
1 luk
So i biber po ukusu
1 kašika ulja
1 prašak za pecivo

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

Priprema:

U velikoj posudi, izrendajte krompir i luk. Ovi sastojci će biti osnova za sočnu strukturu kljukuše.

U posudu s krompirom i lukom, dodajte brašno. Dobro izmiješajte sve sastojke, pazeći da ne ostanu grudvice. Potom dodajte prašak za pecivo, so i biber po ukusu, te kašiku ulja. Sastojke dobro sjedinite, stvarajući glatku smjesu.

Smjesu izliti u pouljenu tepsiju, a zatim je staviti u prethodno zagrijanu rernu. Pecite kljukušu na 220°C oko 20 minuta. Ovo će joj omogućiti da se lijepo zapeče i postane mekana iznutra.

Pred kraj pečenja, premažite kljukušu s malo putera i vratite je u rernu još na pet minuta, kako bi dobila lijepu, zlatno-smeđu koricu.

Kljukuša je najukusnija dok je još topla, savršena za serviranje uz čašu jogurta ili svježeg kiselog mlijeka. Ovaj jednostavni, a ukusni obrok može biti sjajan dodatak bilo kojem stolu, bilo da se poslužuje kao glavno jelo ili užina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije