Francuski sendvič: Savršena ideja za ukusan doručak, lagani ručak ili nedjeljnu večeru

0
Radiosarajevo.ba
Francuski sendvič: Savršena ideja za ukusan doručak, lagani ručak ili nedjeljnu večeru

Ako tražite inspiraciju za doručak s daškom francuskog šarma, ili jednostavan, a opet poseban obrok za podijeliti s porodicom i prijateljima — Croc Monsieur i njegova elegantna verzija s jajetom na oko, Croc Madame, pravi su izbor.

Ova dva popularna francuska sendviča često su zvijezde jelovnika u bistroima, a vi ih možete pripremiti i kod kuće.

Sastojci

Umak:

Alen Škoro i Dželo Muharemović pred sarajevski derbi: "Ne trebaju nam prepucavanja oko navijača"

20 g maslaca
20 g pšeničnog oštrog brašna
150 ml mlijeka
So i biber po ukusu
Prstohvat-dva naribanog muškatnog oraščića

Punjenje:

4 jaja
Prstohvat soli
50 ml mlijeka
2 kašike ulja
8 kriški tost hljeba
50 g naribanog sira
50 g salame
60 g gorgonzole

Ako imate probleme sa probavom: Dodajte jedan sastojak u kafu i crijeva će vam biti zahvalna

Priprema

U manjoj šerpici na srednjoj temperaturi rastopite maslac. Dodajte brašno i neprestano miješajte oko 2 minute – zaprška treba ostati svijetla.
Dodajte hladno mlijeko i brzo miješajte kako se ne bi stvorile grudvice.
Začinite solju, biberom i naribanim muškatnim oraščićem. Kuhajte još nekoliko minuta uz miješanje, dok se ne dobije blagi kremasti umak.

U zdjeli umutite 2 jaja sa prstohvatom soli i dodajte mlijeko.
Svaku krišku tosta umočite u ovu smjesu, pa ih kratko prepecite s obje strane na prethodno zagrijanoj tavi s malo ulja.

Četiri kriške premazati bešamelom, posuti malo naribanog sira, pa dodati salamu. Preko toga staviti još malo bešamela. Poklopiti s preostalim kriškama hljeba.

Gornju stranu svakog sendviča opet premazati bešamelom i posuti ostatkom sira.
Stavite sendviče na grill rešetku obloženu papirom za pečenje i pecite u rerni 10-ak minuta na 200°C, dok se sir ne otopi i lagano porumeni.

Gorgonzolu izlomite na krupnije komade. Na dva sendviča rasporedite gorgonzolu i vratite ih u toplu rernu na još 2 minute da se sir lijepo otopi – to je vaš Croc Monsieur.

Na preostala dva sendviča stavite po jedno jaje na oko i malo svježeg nasjeckanog začinskog bilja – eto i vaše Croc Madame.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak