Riješena dilema koja nas sve muči: Treba li početi jesti ako svi za stolom nisu dobili hranu?

0
Radiosarajevo.ba
Riješena dilema koja nas sve muči: Treba li početi jesti ako svi za stolom nisu dobili hranu?
Foto: Pexels / Ilustracija

Izašli ste na večeru sa prijateljima.

Gladni, čekate da se tanjir ukusne hrane servira. Ali konobar jelo donosi prvo vama, dok drugi čekaju da navale na svoj obrok.

Šta uraditi u ovoj situaciji po bontonu - početi jesti ili sačekati da svi dobiju jelo?

Tajno oružje Izraela: Šute o nuklearnom arsenalu, ali dokazi ne lažu. Posljedice bi bile ogromne

Tajno oružje Izraela: Šute o nuklearnom arsenalu, ali dokazi ne lažu. Posljedice bi bile ogromne

Bonton kaže da se treba sačekati.

Ovaj običaj koji je postao ključni dio naše kulture objedovanja potiče iz Knjige o upravljanju domaćinstvom, koju je 1861. godine objavila jedna od najpriznatijih stručnjakinja za bonton u historiji Isabella Beeton.

Olakšava kuhanje, ali ima i rizik: Stručnjak upozorio da fritezu na vrući zrak ne čistimo ovako

Olakšava kuhanje, ali ima i rizik: Stručnjak upozorio da fritezu na vrući zrak ne čistimo ovako

Kako se radilo po bontonu?

"Dama počinje posluživati ​​supu, koja se dijeli u krug, počevši od gospodina s njene desne i lijeve strane, i nastavljajući istim redoslijedom dok se svi ne posluže", piše ona. "Općenito je utvrđeno pravilo da se ne traži supa ili riba dva puta, jer bi se na taj način dio društva mogao predugo čekati na drugo jelo."

Dakle, ispostavilo se da ova finoća potiče iz formalnih obroka od sedam sljedova iz viktorijanskog doba, gdje je svako jelo bilo predstavljeno prema univerzalnom rasporedu: glavno jelo, supa, riba, glavno jelo, salata, desert i na kraju kafa.

Ako bi gosti počeli jesti prije nego što bi svi dobili svoj tanjir, to bi automatski poremetilo pedantan redoslijed obroka, uzrokujući da neki gosti predugo čekaju na svoje sljedeće jelo, a drugima ne bi dalo dovoljno vremena da završe. Drugim riječima, haos.

Za koja dva događaja je ovo pravilo izuzetak?

Danas, pravila su fleksibilnija, osim ako ste na večeri sa manje od šest ljudi u formalnoj atmosferi.

Svakako je da ćemo početi jesti ukoliko smo gladni i znamo da porcija ubrzo stiže i osobama za našim stolom. Ta pravila vrijede i za dva izuzetka: švedske stolove i velika slavlja.

Ako se zateknete na vjenčanju, sigurno je da nećete čekati da sve zvanice budu uslužene prije nego počnete jesti.

A za švedski stol je i više nego jasno - sami se uslužujete, sami i jedete, u svom ritmu i maniru.

Nekada pravila vrijedi i prekršiti, pa zato uživajte u hrani i ugodnoj atmosferi bez etiketa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije