Donosimo vam tri prijedloga za posljednje iftare ovog ramazana

0
Radiosarajevo.ba
Donosimo vam tri prijedloga za posljednje iftare ovog ramazana

Donosimo vam prijedog za tri recepta počevši od paradajz supe, bečke šnicle do tradicionalne turske poslastice keskul, koje možete napraviti za pretposljedni iftar tokom ovog ramazana. 

Sastojci za paradajz supu

1 crni luk
3 kašike ulja
2 kašike brašna
1 kašičica karija/curry
1 l vode
2 pileće kocke za supu
50g riže
1 kašičica paradajz pirea
1 žumance
2 kašike pavlake ili vrhnja za kuhanje

Priprema

Zagrijati ulje u većoj tavi, te na njemu propržiti luk. Dodati brašno, kari, rižu, paradajz pire te vodu sa kockama za supu. Kuhati dok se riža ne skuha. Na kraju u manjoj zdjeli umutiti žumance i pavlaku, pa smjesu dodati u supu. Poslužiti toplo.

Sastojci za bečku šniclu

600 g telećeg filea

2 jaja

so

meko brašno

prezle

ulje

limun

peršun

Priprema

Isecite četiri teleće šnicle, pokrijte celofanom i lagano izlupajte. Šnicle sa svih strana podjednako posolite, uvaljajte u brašno i provucite kroz umućena jaja, pa ih umotajte u prezle.

Pržite na tiganju na zegrejanoj masti. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz tiganja i ostavite da se ocedi od suvišne masnoće na papirnom ubrusu. Poslužite uz pomfrit i salatu po izboru.

Sastojci za turski desert Keskul

5dl hladnog mlijeka
40g kokosa
60g brašna
80g šećera
1 kesica vanilin šećra
1 kašika maslaca / margarina

Priprema

U malo veću šerpu staviti hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer i lagano dodavati brašno. Umutiti žicom pa staviti na šporet da provri miješajući.

Kada provri, dodati maslac ili margarin i miješati da se otopi. Skloniti, sipati u četiri manje posudice zapremine 1,5dl. Svaku prekriti providnom folijom i ohladiti par sati u frižideru. Dekorisati po želji. Preporučuje se kokos, pečeni lješnjaci ili orasi, prenosi mojcazin.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak